Băsescu: “România ar putea fi atractivă la spionaj”

traian Băsescu

Traian Băsescu

 

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, după bilanţul SRI, că este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO, urmare a evoluţiilor din regiune, ceea ce o va face “mult mai atractivă” pentru spionaj, astfel că trebuie consolidată componenta de contraspionaj.

După şedinţa de bilanţ a SRI, preşedintele Băsescu a susţinut o declaraţie de presă alături de directorul Serviciului, George Maior, în care a vorbit şi despre priorităţile instituţiei pentru anul 2014.

Şeful statului:

În mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj pe teritoriul României, urmare a evoluţiilor din regiune. Este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO (…), ceea ce o va face mult mai atractivă (…) pentru spionaj.  De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidată, ca o adaptare la realitatea de astăzi”

Ministrul Apărării, Mircea Duşă, a declarat, marţi, că în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina trebuie să existe capabilităţi NATO, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Mircea Duşa, în cadrul unor declaraţii de presă la conferinţa “AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014″, organizată la Bucureşti de NATO Communications and Information Agency:

Va trebui ca în perspectiva summit-ului de la Londra (din septembrie -n.r.), dar şi măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilităţi militare pe această zonă, Polonia, România, celelalte state care au graniţă cu Ucraina, capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO în această zonă”

Ministrul Apărării a declarat că, în urma apariţiei crizei din Ucraina, “pe manualul NATO şi a felului în care se acţionează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din această zonă”.

Duşa:

Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control şi de supraveghere aeriană din România (…) împreună cu avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, înainte de plecarea la Haga, la Summit-ul Securităţii Nucleare, că va profita de prezenţa mai multor şefi de stat pentru a informa cu privire la necesitatea repoziţionării resurselor militare ale NATO.

Şeful statului:

Voi valorifica şansa că foarte mulţi şefi de stat sunt prezenţi la Haga şi, în afara summit-ului, voi informa cu privire la situaţia din regiune”

Traian Băsescu a adăugat că va informa cu privire la “nevoia de repoziţionare a resurselor militare ale NATO, ca urmare a activităţilor militare din ultimele luni ale Federaţiei Ruse”.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi repoziţioneze forţele militare şi să intensifice capacitatea de reacţie, în contextul riscului unei intervenţii ruse în regiunea separatistă Transnistria şi în estul Ucrainei, a afirmat duminică generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa.

Generalul Breedlove:

Trebuie să ne gândim la aliaţii noştri, la poziţionarea forţelor în Alianţă şi la sporirea capacităţii de reacţie, astfel încât să fim acolo pentru apărare, dacă va fi nevoie, în principal în zona baltică şi în alte locuri”

Preşedintele Traian Băsescu a avut discuţii informale, luni, la Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga, cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unor fotografii postate pe site-ul Preşedinţiei.

De asemenea, Biroul vicepreşedintului american a anunţat într-un comunicat că Joe Biden a vorbit la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu despre tensiunile din Ucraina.

Cei doi au discutat despre “viitorii paşi în vederea susţinerii Ucrainei, inclusiv prin misiunea de monitorizarea OSCE, dar şi despre nevoia intensificării sancţiunilor vizând Rusia în cazul în care continuă direcţia actuală”, se arată în comunicat, citat de presă la Washington.

Potrivit Biroului, Biden a reafirmat “angajamentul nostru ferm faţă de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi acordul cu privire la efectuarea unor paşi suplimentari în vederea consolidării apărării noastre colective (în cadrul) Alianţei” Nord-Atlantice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că înainte de întâlnirea de la Haga cu preşedintele SUA, Barack Obama, a avut “o discuţie lungă” cu vicepreşedintele Joe Biden, el nefăcând publice detalii privind discuţiile avute, dar menţionând că abordările sale tradiţionale nu sunt schimbate.

 

 

 

Sursa: Mediafax.

Posted by on March 26, 2014. Filed under Breaking News,Naţional,POLITICA,Preşedinţie,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry