Putin şi-a pierdut răbdarea cu Ianukovici, Azarov a spălat putina. Ruşii vor să cumpere Moldova, bosniacii protestează împotriva oligarhilor. Şi un incipit despre mafia ucraineană

Foto: Reuters

Foto: Reuters

 

Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, s-a descotorosit de guvern, dar nu pare a şti ce să facă în continuare, titrează Der Spiegel, subliniind că protestele se extind din ce în ce mai mult pe teritoriul ţării, iar „Fratele cel Mare”, Rusia, e pe cale să îşi piardă răbdarea, cerând restabiliarea ordinii cu orice preţ, chiar şi cu cel al vărsării de sânge.

În urmă cu două zile, a izbucnit un alt focar protestatar anti-guvernamental: în Dnipropetrovsk, cel de-al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei şi unul dintre longevivele bazine electorale ale lui Ianukovici. Cu o populaţie de 1 milion de locuitori, Dnipropetrovsk este, de asemenea, şi celula de bază a industriei armate ucrainene. Pe 12 februarie, 150 de persoane, cu cagule şi scuturi improvizate, erau pregătite de încleştare cu forţele de ordine în faţa clădirii administraţiei regionale, în timp ce peste alţi 1.000 de protestatari se grupaseră într-un parc din apropiere.

Der Spiegel:

În comparaţie cu Kiev, 1.000 de manifestanţi nu reprezintă o cifră impresionantă. Dar în Dnipropetrovsk este suficient ca să sune alarma”

Nu au existat bătăi între cele două tabere. Atmosfera a fost calmă în ultimele zile şi la Kiev, pe fondul plecării lui Ianukovici la Jocurile Olimpice de la Soci, opoziţia suspendând în această perioadă negocierele. „Gaşca” lui Ianukovici de la butoanele ţării susţine că nu ar mai fi nimic de negociat, că cererile opoziţiei ar fi fost toate îndeplinite, dar, totodată, caută să injecteze vrajbă în rândul manifestanţilor şi reprezentanţilor opoziţiei, spunând că, oricum, Vitali Kliciko et. Comp. nu mai reprezintă demult interesele celor care protestează în Piaţa Maidan, ci ar fi fost înlocuiţi pe nesimţite de alţi lideri, mult mai radicali.

Practic, la această oră, în aşteptarea unei decizii ferme din partea lui Ianukovici, totul bălteşte pe un butoi cu pulbere. Guvernul demis în masă nu a fost încă înlocuit, iar „fiecare zi împinge Ucraina tot mai aproape de faliment”, subliniază Der Spiegel, precizând că „până şi cea mai mică scânteie ar putea aprinde acum un nou val de ură şi violenţe”. Dar în spatele aparenţei că e nevoie de escaladarea unor simple formalităţi, există un om pe cale să-şi piardă răbdarea: Vladimir Putin.

Der Spiegel:

Chiar dacă Occidentul consideră că Ianukovici este un prieten al Rusiei, Moscova s-a săturat demult de el, iar Kremlinul ar prefera să scape de el cât mai curând posibil”

 

Rusia, tot mai aproape de ideea înnăbuşirii prin violenţă a protestelor

alexander-prohanov

Alexander Prohanov

 

Mass-media din Rusia a devenit tot mai caustică în relaţia cu Viktor Ianukovici, cerându-i un „gest hotărât” pentru capitularea manifestanţilor. Mai mult, un autor de curte al regimului Putin, Alexander Prohanov, îl desfiinţează la foc automat în ultima vreme pe preşedintele Ucrainei, acuzându-l, prin diverse talk show-uri din Rusia, că este un „trădător”, pentru că nu „a făcut absolut nimic” ca să stopeze protestele. Cinismul lui Prohanov este unul tenebros şi cere cadavre pe tavă: condeierul lui Putin îi reproşează violent lui Ianukovici că este un laş, pentru că nu este pregătit să verse sânge nici măcar „acum, când valul revoluţiei ameninţă să distrugă civilizaţia rusă”, citează Der Spiegel.

De acelaşi tratament are parte Ianukovici şi din partea lui Serghei Glaziev, consilierul lui Vladimir Putin pe problema Ucrainei. Glaziev a declarat recent, într-un interviu oferit ziarului Kommersant, că Ianukovici negociază cu protestatarii ca şi când „aceştia ar fi nişte oameni care respectă legea”, recomandându-i de urgenţă preşedintelui Ucrainei, ca singură „opţiune”, să folosească violenţa împotriva manifestanţilor, pe care îi acuză de acţiuni rebele dirijate pe linie americană.

Der Spiegel:

Ne putem lesne imagina ce i-a spus Putin lui Ianukovici la Soci, dacă Glaziev, din funcţia pe care o ocupă, cere vărsare de sânge”

 

 Spaimele lui Ianukovici şi Compania

viktor-ianukovici

Viktor Ianukovici

 

În acelaşi interviu, consilierul lui Putin spune că Ianukovici şi restul liderilor din arcul puterii caută să joace pe sârmă în faţa Occidentului, motivul fiind unul cât se poate de simplu, susţine Glaziev: miliardele depozitate în Uniunea Europeană.

Un singur exemplu: proaspătul ex-premier Mykola Azarov, care nici bine nu demisionase, că şi-a şi luat tălpăşiţa rapid spre Viena, pentru a-şi pune în ordine afacerile pe care le deţine în Austria laoalaltă cu fiul său, Alexei, un membru al parlamenului ucrainean.

Cât îl priveşte pe Viktor Ianukovici, unul dintre vechii pioni principali ai mafiei din Donetsk, preşedintele Ucrainei a reuşit, prin intermediul fiului său, Alexander, să-şi „tragă” o splendoare de reţea de companii care, numai în ultimii doi ani, a aspirat vorace din buzunarul statului contracte de 5,5 miliarde de euro, întinzându-se pe o arie operaţională foarte largă, de la tehnologii miniere şi transport feroviar, până la echipamente de generare a energiei electrice. Dar caracatiţa Ianukovici este mult mai extinsă decât atât, bănuindu-se că preşedintele Ucrainei ar mai conduce o vastă reţea clandestină de operaţiuni financiare printr-un „om de paie” montat în Kharkiv, al doilea mare oraş din Ucraina.

 

În tot acest timp, în Republica Moldova…

moldova

 

Rusia a reacţionat la decizia Comisiei Libertăţi Civile şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European, care a votat abolirea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, punctând astfel un pas esenţial în direcţia europeană a Republicii Moldova.

Detusche Welle notează, citată de Capital:

Reacţiile din partea Moscovei nu au întârziat să apară. Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a spus că în cazul în care Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, <<reintegrarea Transnistriei în cadrul Moldovei va deveni imposibilă>>. El a declarat pentru RIA-Novosti că preconizata semnare a Acordului de Asociere <<trezeşte o mare îngrijorare>> şi că integrarea europeană a Moldovei este „un impediment serios” în calea rezolvării problemei transnistrene. El a făcut declaraţia după ce eurodeputatul Graham Watson a menţionat, acum câteva zile, că Rusia va face tot posibilul ca <<să cumpere părţi din Republica Moldova, pentru a bloca procesul de integrare europeană>>.

La Chişinău, portavocile Kremlinului la nivel politic au început deja aţâţarea mişcărilor separatiste. După ce au susţinut <<referendumul>> antieuropean ilegal din autonomia găgăuză (dominată de vorbitori de limbă rusă), socialiştii şi comuniştii de la Chişinău instigă la acţiuni similare şi în alte regiuni ale ţării.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin, a declarat, în cadrul unei întrevederi cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, şi cu reprezentanţii Adunării Populare, că Rusia se va implica în situaţia din regiune. <<Voi aduce la cunoştinţă Moscovei situaţia din regiune şi voi discuta cu ambasadorii altor ţări în Republica Moldova despre respectarea statutului amânat al autonomiei găgăuze>>, a spus Muhametşin. Asta în contextul în care preşedintele Adunării Populare de la Comrat (organul legislativ al autonomiei), Dmitri Constantinov, a declarat că <<Găgăuzia nu va merge împreună cu Republica Moldova în Uniunea Europeană>>. <<Referendumul a arătat că peste 90 la sută din populaţia regiunii optează pentru integrarea în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Asta înseamnă că găgăuzii nu vor merge împreună cu Moldova în Uniunea Europeană>>, a spus Constantinov”

Ce spun sondajele? Sondajele spun că modovenii sunt în continuare nehotărâţi în privinţa viitorului ţării: 44% vor în UE, iar alţi 40% în Uniunea Vamală. Ce spun experţii? Experţii spun că această fractură populară este cauzată de dezinformarea în masă care se practică în Republica Moldova.

Sursa citată:

Potrivit cercetării comandate de Comisia Atlantică Slovacă şi Institutul pentru Politici Central Europene, în ultimii ani susţinerea publică a Uniunii Europene s-a erodat. Majoritatea respondenţilor susţin că politica externă a Moldovei este orientată spre Vest (46%), iar 19% cred că moldovenii sunt orientaţi spre Est. Acelaşi studiu arată că moldovenii ştiu puţine despre UE. 43% nu au auzit de Acordul de Asociere, pe care Republica Moldova ar urma să-l semneze cu UE, iar peste 60% nu au auzit nici de Acordul de Liber Schimb, nici de Parteneriatul Estic din care Moldova face parte din 2009”

 

 În tot acest timp, în Bosnia…

bosnia

 

Răbdarea înecată în şomaj şi sărăcie teleghidată oligarhic de un aparat al puterii putred de corupţie a ajuns poporului până la os, proteste ample şi violente izbucnind la începutul lunii, punctându-se astfel una dintre cele mai mari manifestaţii de furie populară organizată în Bosnia-Herţegovina după proclamarea independenţei acestei foste republici iugoslave în urma războiului intercomunitar din 1992-1995.

Această ţară balcanică de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Europa.

Filon Morar, într-o analiză din Revista 22:

Un sondaj din iulie 2013 arată că doar 8% din bosniaci cred că instituțiile sunt eficiente în lupta împotriva corupției. Vasta majoritate cred că prin contacte personale se rezolva problemele, nu prin apelul la instituții. Slujbele (rare), ca și contractele cu statul (cea mai lucrativă afacere), se obțin prin relații. Încrederea în concetățeni, ca și încrederea în instituții este foarte joasă. Nu există aproape deloc încredere în partide. Nu este, de altfel, o situație singulară în regiune.

Acesta este fundalul pe care se desfășoară revoltele din Bosnia-Herțegovina în aceste zile. Revoltele izbucnite în Tuzla și extinse în mai multe orașe, inclusiv în capitală, au un fundament imediat socio-economic. Ceea ce nu a fost distrus în războiul din 1992-1995 în Bosnia, a fost distrus de gestionarea defectuasă sau frauduloasă a economiei de după. Rezultatul a fost închiderea marii majorități a companiilor și un șomaj galopant.

Ca și în alte țări din regiune, problema socială a fost dezamorsată parțial de migrație. Sarajevo este plin vara de cei care revin să le arate, cu mașini închiriate și haine de firmă, prietenilor și familiei că afară câștigi un trai mai bun și îți mai și susții familia din țară.

Dar problema socio-economică are și cauze politice și administrative certe. Instituțiile create prin Acordul de la Dayton ar fi trebuit să aducă reconcilierea și reconstrucția post-conflict. În parte, printr-o rețea complexă de instituții care compun Bosnia, în prezent o suprapunere de autorități centrale, municipale și ale celor două entități, Federația Croato-Bosniacă și Republica Srpska.

Această arhitectură politico-administrativă a adus pacea și stabilitatea pe termen scurt. Totuși, pe termen lung, multe voci o blamează că a generat paralizie și un stat prădător, în care privatizările au fost, ca în multe țări est-europene, eufemisme pentru spoliere și corupție.

O populație exasperată care arde purificant clădiri guvernamentale în care nu vede speranță ar putea rezona și în alte țări din balcani și regiune în care, sub forme diferite, sistemul actual de împărțiere a puterii se oprește la actul în sine, împărțirea puterii, nu la finalitatea adusă de exercitarea ei cu sens comunitar”

 

 

Posted by on February 14, 2014. Filed under headlines,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry