În Ucraina se trage cu muniţie de război. „Fuck the EU” îşi produce efectul. Pinciuc, Firtaş şi Ahmetov, tripleta oligarhică decisivă. Ash: “Gândiţi-vă la problema ucraineană ca la un Cernobîl politic!”

Foto: BBC

Foto: BBC

 

 

UPDATE 8 – 20.21:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, astăzi, la CAE, că stabilitatea Ucrainei este esenţială, iar efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale Republicii Moldova constituie un risc de securitate major, informează MAE, citat de Mediafax.

Titus Corlăţean, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din UE, dedicată evenimentelor de la Kiev:

Pentru România, stabilitatea Ucrainei, unde trăieşte o comunitate istorică importantă de români, este esenţială. Efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale unui stat partener al UE, Republica Moldova, aflat într-un moment crucial al parcursului său european, constituie un risc de securitate major”

Conform sursei citate, şeful diplomaţiei române a evidenţiat “urgenţa identificării unei soluţii pe termen mediu pentru situaţia economică dificilă pe care o traversează Ucraina, a cărei deteriorare poate avea implicaţii regionale”. În acest context, Corlăţean a susţinut necesitatea unui demers coordonat al UE cu SUA şi instituţiile financiare internaţionale în vederea sprijinirii redresării economice a Ucrainei.

Totodată, ministrul român de Externe şi-a manifestat încrederea în capacitatea Ucrainei de a depăşi acest “moment dificil” pe plan intern şi de a decide reluarea parcursului european, ai cărui beneficiari sunt, în primul rând, cetăţenii săi.

Ministrul Titus Corlăţean a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE privind situaţia din Ucraina, ca urmare a escaladării violenţelor din ultimele zile.

UPDATE 7 – 19. 13:

Deschide.md:

Rutele aeriene ce leagă Kievul de centrele regionale sunt blocate, pentru ca deputaţii să nu poată participa la şedinţa Radei Supreme”

Potrivit aceleiaşi surse, secretarul de presă al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, neagă informaţia că Ianukovici ar fi cerut azil politic în Rusia.

Şeful Serviciului de Securitate din regiunea Hmelniţk, Victor Kraitor, a fost arestat. Acesta a fost transportat, însoţit de reprezentanţi ai Maidanului, la o unitate militară pentru interogatoriu. După aceasta Kraitov va fi plasat sub arest într-un izolator militar, mai transmite sursa citată.

De asemenea, miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au decis să impună sancțiuni împotriva celor responsabili pentru violențele din Ucraina, inclusiv interzicerea primirii de vize și înghețarea de conturi, a anunțat ministrul italian de Externe pe Twitter.

Sancțiunile vor intra în vigoare în câteva ore, precizează Digi 24.

 

5

 

UPDATE 6 – 17.20:

Ministerul ucrainean de Interne anunţă că 67 de poliţişti au fost luaţi ostatici de protestatari, precizând că ar putea avea loc o intervenţie în forţă pentru eliberarea “ostaticilor”.

Instituţia:

În cursul atacurilor extremiştilor, 67 de agenţi ai Ministerului de Interne au fost capturaţi. Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor”

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a decis trimiterea unui emisar special care să participe la negocierile între opoziţia şi regimul din Ucraina.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului:

Preşedintele Viktor Ianukovici i-a propus şefului statului rus trimiterea unui reprezentant la Kiev pentru a participa în calitatea de mediator la negocierile cu opoziţia”

Emisarul va fi Vladimir Lukin, consilierul prezidenţial rus pentru Drepturile omului.

La rândul ei, Angela Merkel, l-a sunat în această dimineaţă pe preşedintele Viktor Ianukovici şi l-a “sfătuit apăsat” să accepte o ofertă din partea UE pentru “susţinerea unui dialog între Guvern şi opoziţie”, se arată în comunicatul publicat de Cancelarie.

Merkel:

Orice manevră în vederea câştigării de timp nu va face altceva decât să intensifice conflictul şi va genera riscuri imprevizibile. Toate părţile este necesar să se distanţeze de violenţă şi să aplice armistiţiul decis. Principala responsabilitate din acest punct de vedere revine conducerii statului. Numai discuţii cu rezultate concrete şi rapide cu privire la alcătuirea Guvernului şi reforme constituţionale oferă o şansă soluţionării durabile a conflictului”

Pe lângă sancţiunile ţintite împotriva celor care se fac vinovaţi de băile de sânge din Ucraina, Uniunea Europeană mai urmăreşte şi impunerea unui embargo asupra armamentului şi materialului destinate reprimării.

UPDATE 5 – 16.25:

Surse medicale citate de CNN, anunţă că numărul persoanelor ucise a urcat la 100.

Răniţi: 500.

Bilanţul a fost furnizat de şeful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni. Deocamdată, sursele oficiale nu au confirmat acest bilanţ.

UPDATE 4:

Situaţia devine tot mai tensionată în Cernăuţi, anunţă deschide.md, care informează asupra faptului că, după ce activiştii au luat cu asalt, ieri, clădirea Administraţiei regionale, astăzi se îndreaptă spre Rada Supremă.

Olga Popescu, localnică:

Sunt aproximativ 1000 de persoane care merg spre Primaria oraşului. Aceştia sunt hotărâţi să-l oblige pe Vitalie Mihailişin, secretarul Primariei orasului, să demisioneze”

UPDATE 3 – 15.01:

Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, a postat un o înregistrare video pe site-ul YouTube în care afirmă că ziua de joi este decisivă şi prezintă un plan în trei puncte pentru soluţionarea crizei, relatează BBC News online.

Kliciko:

Dragi ucraineni, astăzi (joi) este o zi decisivă. Vărsarea de sânge continuă. Guvernul a recurs la provocări sângeroase sub privirile întregii lumi.

Huligani înarmaţi au fost lăsaţi liberi pe străzi să atace oameni şi să creeze o iluzie potrivit căreia există o confruntare între cetăţeni. Dar aceste planuri sunt sortite eşecului. Avem cu toţii, împreună, datoria să oprim vărsarea de sânge”

Planul: Kliciko îndeamnă, în primul rând, parlamentarii să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României), pentru a adopta decizii în vederea soluţionării crizei. În al doilea rând, Kliciko îi solicită lui Viktor Ianukovici să convoace alegeri prezidenţiale anticipate, apreciind că acesta este singurul mod de a pune capăt violenţei acum, iar în al treilea rând, el îndeamnă fiecare cetăţean să-şi unească forţele cu vecinii şi prietenii pentru a-şi apăra viaţa, sănătatea şi proprietatea.

UPDATE 2 – 14.03:

Primarul Kievului, Volodimir Makeienko, a anunţat că-şi va da demisia din Partidul Regiunilor, aflat la putere, în urma “băii de sânge”.

Makeienko:

Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu”

UPDATE 1 – 13.42:

Opoziţia ucraineană cere organizarea unei reuniuni de urgenţă a Parlamentului de la Kiev, în condiţiile în care violenţele au reizbucnit joi în capitala Ucrainei, relatează agenţia Unian în pagina electronică, anunţă Mediafax.

Preşedintele grupului parlamentar al partidului Batikivşcina, Oleksandr Turcinov, a anunţat în Piaţa Maidan că opoziţia susţine organizarea unei reuniuni a Parlamentului “pentru a lichida puterea dictatorială a preşedintelui Ianukovici”.

De asemenea, el i-a îndemnat pe deputaţii din grupurile parlamentare proguvernamentale să participe la reuniune, promiţând că le va asigura securitatea în faţa manifestanţilor, care se îndreptau joi dimineaţă spre sediul Guvernului de la Kiev.

 

*

 

bulent-kilic-afp

Foto: Bulent Kilic/AFP

 

Vărsările de sânge au fost reluate din nou în această dimineaţă pe străzile Kievului, împingând numărul morţilor spre 35, anunţă Kyiv Post, precizând că cel puţin 10 manifestanţi au fost împuşcaţi mortal de către forţele Berkut. Un fotoreporter AFP susţine că, la această oră, forţele de ordine au trecut la focuri de armă cu muniţie de război. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vestele antiglonţ ale unora dintre manifestanţi nu vor mai putea face faţă confruntărilor, muniţia de război bazându-se pe gloanţe care penetrează armura antiglonţ. Televiziunea ucraineană Espreso TV difuza dimineaţă imagini în care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari în apropierea unei cafenele din faţa hotelului Kazaţkii, din Piaţa Independenţei. În jurul orei 10.20, ora României, opozanţii regimului Ianukovici au ajuns la Rada, clădirea care găzduieşte Parlamentul Ucrainei, iar poliţia a fost nevoită să se retragă în parcul Mariinsky din apropiere. Parlamentarul Volodimir Litvin, către jurnalişti, în timp ce părăsea clădirea, dimineaţă, potrivit Interfax Ucraina:

A fost declarată evacuare de urgenţă”

Reluarea confruntărilor sângeroase a dus la anularea întâlnirii programate între miniştrii de Externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei cu Viktor Ianukovici. Un oficial occidental a declarat pentru AFP:

Întâlnirea a fost anulată din motive de securitate. Nu există un loc sigur în centrul Kievului”

În tot acest timp, presa internaţională şi reţelele de socializare vorbesc despre existenţa unui număr semnificativ de dovezi că Ianukovici ar fi folosit împotriva manifestanţilor o garnitură de lunetişti. Şi nu doar atât, ci ar fi asmuţit pe străzi şi huligani angajaţi, supranumiţi titushki, ca să se infiltreze în rândul masei anti-Ianukovici.

 

“Fuck the EU!”

1kyivpost

Foto: Kyiv Post

 

Este deja canonizata replică a Victoriei Nuland, prin care, în timpul unei convorbiri telefonice interceptate, diplomatul american îşi exprima cu aproape o lună în urmă nemulţumirea privind atitudinea evaziv-letargică a Uniunii Europene în problema ucraineană. Ei bine, Nuland şi-ar putea vedea doleanţele împlinite: până la proba contrarie, UE pare decisă în a aplica sancţiuni puterii de la Kiev. Chiar astăzi este programată o întâlnire la nivel înalt a miniştrilor de Externe UE la Bruxelles pentru a discuta pe marginea acestei chestiuni. “Ce poatea face UE?”, întreabă publicaţia Der Spiegel, precizând că e puţin probabil ca sancţiunile să fie unele modeste. Dar ce înţelege UE prin sancţiuni dure? Cel mai probabil, susţine Der Spiegel, interzicerea călătoriilor în Uniune pentru Ianukovici şi acoliţii săi apropiaţi, împreună cu îngheţarea oricăror conturi pe care aceştia le-ar putea avea în blocul european. Într-adevăr, chiar dacă nimic nu poate şterge sângele vărsat, blocarea conturilor va fi o lovitură destul de dură aplicată şleahtei mafiotice a lui Viktor Ianukovici, despre care se ştie că ar avea depozitate sume mari de bani prin spaţiul Uniunii Europene. Cel puţin trei nume grele ale oligarhiei ucrainene ar fi izbite imediat de această sancţiune: miliardarul Viktor Pinciuc, ginerele fostului preşedinte Leonid Kucima, Dmytro Firtaş, deţinătorul grupului Oschtem, miliardar aflat în graţiile Kremlinului, abonat la pomparea gazului rusesc în depozitele subterane ucrainene, şi al treilea personaj, piesa de rezistenţă, celebrul Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, cel mai bogat oligarh din Ucraina. Altfel spus, trei oameni în palma cărora, la o singură fluierătură, Ianukovici s-ar rostogoli ca un câine dresat. Tripleta oligarhică are o pasiune comună: spartul unor sume uriaşe de bani la Londra, unde îşi face veacul, în zona rezidenţială a Hyde Park-ului. Legat de acest aspect, merită reamintit ceea ce spunea, la începutul lunii, prestigiosul istoric britanic Timothy Garton Ash într-un editorial din The Guardian. Şi anume, faptul că existenţa acelor trei miliardari-cheie ucraineni pe teritoriul Uniunii Europene ar trebui neapărat speculată prin intermediul lui David Cameron, premierul Marii Britanii. În ce sens? Plastic, ca de obicei, Garton Ash spune că, de pildă, într-o zi, Cameron ar putea să le iasă în cale şi să poarte o discuţie mano-a-mano cu cei trei, măcar de amorul vremurilor apuse în care premierul britanic a fost un mare idealist inspirat de Thatcher şi de viziunea unei Europe mai mari a libertăţii, evident, asta în timp ce le-ar prezenta şi avantajele de tip “realpolitik” ce ar putea veni la pachet în eventualitatea unui micuţ “efort”. Istoria se scrie oră de oră în Ucraina, spune Ash, iar astfel de detalii pot fi mai importante decât orice tentativă de “Plan Marshall”.

Întorcându-ne la Rinat Ahmetov, magnatul are un statul mai special decât Pinciuc şi Firtaş, acela că, în decembrie 2013, condamna orice posibilă intervenţie violentă a forţelor de ordine asupra celor din stradă, iar în ianuarie 2014 îndemna părţile aflate în conflict la Kiev “să treacă de la acţiunile de stradă şi tentativele de reprimare a acestora la negocieri constructive, care să ducă la un rezultat”, precizând că evoluţia acestei crize nu face duce decât la o “criză economică sistemică”.

Pe scurt, un posibil “pacificator” cu mare influenţă asupra lui Ianukovici există. Rămâne de văzut ce va face David Cameron.

Există, însă, tot la capitolul sancţiunilor, şi o altă optică la Bruxelles, ce-i drept, una minoritară: aceea că, concomitent cu sancţiunile opuse liderilor de la Kiev, ar trebui să fie sancţionată şi opoziţia, pentru atacurile asupra clădirilor Guvernului.

 

România poate prelua 3.500 de refugiaţi din Ucraina

2afp

Foto: AFP

 

Anunţul a fost făcut public, aseară, de preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Cotroceni, precizând că România va fi de acord cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei “responsabili de aplicarea excesivă a forţei”.

Băsescu:

În ceea ce priveşte Ucraina, am avut o discuţie despre cazare pentru refugiaţi cu factorii de execuţie, structuri de informaţii care veghează la siguranţa frontierei, şi MAE (…) România e pregătită, dacă va fi un flux de imigranţi, să-i preia, sigur, în faza initiala circa 3.500.

S-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe (…) Forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat. Cei 25 de morţi sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite, iar principala responsabilitate revine statului, care a răspuns cu o forţă disproporţionată provocărilor (…)România va fi de acord cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesivă a forţei”

 

Monica Macovei: “La Kiev se moare pentru libertate!”

3reuters

Foto: Reuters

 

Doi politicieni, atât au reacţionat până acum vizavi de cutremurul istoric al Ucrainei. Primul – Traian Băsescu. Şi al doilea – europarlamentarul PDL Monica Macovei. În rest, penurie şi miserupism, ca şi când Români nu s-ar afla în aria de imediată emanaţie geopolitică a Ucrainei, ci într-o altă galaxie.

Monica Macovei, pe blogul personal:

Sunt alături de ucrainenii care luptă în aceste momente în centrul Kievului, în EuroMaidan, și care au demonstrat în ultimele două luni, la -15 grade, pentru libertate, lege și democrație.

Mă rog pentru eroii care au murit, pentru familiile lor, mă rog să învingă cei curajoși și care cred în libertate.

Sa nu uitam aceasta lecție: democrația nu e un bun dat, trebuie sa luptăm pentru ea în fiecare moment”

 

Un citat…

 

Tot de la Timothy Garton Ash ne parvine şi este cea mai exactă descriere a gravităţii istorice a ceea ce se întâmplă în Ucraina:

Gândiţi-vă la problema ucraineană ca la un Cernobîl politic”

 

 

 

Posted by on February 20, 2014. Filed under headlines,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry