Ianukovici a fugit din Kiev şi vrea un guvern separat în Sud-Estul Ucrainei! Miliţienii ucraineni s-au trezit din somn şi servesc poporul acum. Plus un tabel amplu cu reţeaua mafiotă ale cărei tentacule aproape au ştrangulat Ucraina

COPERTAianukovici

 

 

UPDATE 2 – 14. 34:

Pagina de Facebook a EuroMaidan anunţă că Viktor Ianukovici a scris o scrisoare de demisie, urmând ca Parlamentul ucrainean să o facă publică.

UPDATE 1 – 14.17:

Iulia Timoşenko a fost eliberată din închisoare.

Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie pentru eliberarea “imediată” a fostului premier al Ucrainei.

Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, “prevede eliberarea imediată a Iuliei Timoşenko, pe baza unei decizii a Curţii Supreme”, a declarat pentru AFP deputatul Viktor Şveţ, juristul partidului Batkivşcina, din care face parte fostul premier.

 

*

 

 

Preşedintele Viktor Ianukovici a spălat putina! Ceea ce face ca acordul fragil semnat ieri între putere şi opoziţie în vederea stopării crizei sângeroase a Ucrainei să pară perdeaua de fum de care Ianukovici avea nevoie pentru a se putea strecura afară din ţară. De altfel, fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, care ar putea fi eliberată în urma abrogării de către Parlament a articolului din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată, ceruse, ieri, opoziţiei să respingă orice tip de negociere cu preşedintele Ucrainei, avertizând, indirect, tocmai asupra faptului că Ianukovici ar putea folosi negocierile drept trapă de evadare.

Vitali Kliciko, liderul partidului de opoziţie UDAR, astăzi, avertizând despre plecarea lui Ianukovici:

A părăsit capitala”

Jurnaliştii postului Kanal 5 relataseră anterior un detaliu, acela că reuşiseră să pătrundă fără dificultate în reşedinţa preşedintelui, de obicei extrem de bine protejată, la periferia Kievului, anunţă Mediafax.

Ianukovici? Mister cu şapte lacăte! Iuri Miroşenko, reprezentantul preşedintelui în Parlamentul de la Kiev, a afirmat astăzi că nu are nici cea mai mică idee unde ar fi putut pleca Ianukovici. Informaţia oficială apărută aseară era aceea că preşedintele Ucrainei plecase din Kiev cu destinaţia Harkov, un oraş din estul ţării unde are loc un congres al deputaţilor din adunările regionale. Şi Statele Unite se aflau în posesia aceleiaşi informaţii. Nu însă şi angajaţii aeroportului Harkov, care au negat că aeronava prezidenţială ar fi aterizat acolo. La bursa zvonurilor, opoziţia susţine că Ianukovici ar fi zburat spre Emiratele Arabe Unite. BBC insistă, însă, pe ipoteza Harkov. Mai mult, BBC anunţă că Ianukovici ar fi pregătit să demisioneze. Informaţia cea mai importantă ne parvine, însă, de pe site-ul ucrainean în limba rusă Versii.com, care susţine că, la Harkov, Ianukovici discută împreună cu oficiali de rang înalt pentru a discuta despre formarea unui guvern separat în sud-estul ţării şi Crimeea. Potrivit aceleiaşi surse, Ianukovici ar lua în considerare să-i ceară preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze securitatea acestor regiuni.

Comentariul istoricului Armand Goşu privind acest plan, citat de Digi 24:

Probabil (Ianukovici) a fost tentat să-şi joace ultima carte. Toată Ucraina de Vest, Kievul este atent la acest congres. Acum se ia în considerare şi acest scenariu, pe care îl văd plauzibil după comunicatul Rusiei care anunţa că sprijină acordul politic între putere şi opoziție, dar că cere referendum pentru schimbări majore. Sugestia e că dacă se fac schimbări majore, s-ar putea să luăm în calcul şi varianta federalizării. Cred că se joacă mult viitorul pe termen scurt şi mediu al Ucrainei”

 

Mulţi deputaţi părăsesc partidul lui Ianukovici

1

 

Atmosfera era extrem de tensionată în această dimineaţă la Kiev, mii de persoane rămânând în continuare pe poziţii în Piaţa Independenţei. Nu era vizibil vreun semn că manifestanţii ar intenţiona să demonteze baricadele. Potrivit agenţiilor de presă, în holul Hotelului Ucraina, care domină piaţa, funcţionează în continuare infirmeria improvizată săptămâna aceasta. Agenţia Reuters anunţă că protestatarii ar fi preluat controlul asupra sediului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, precizând că manifestanţii au declarat că nu vor să intre în sediul preşedinţiei, ci doar să îl păzească. Poliţia antirevoltă, care ar fi trebuit să păzească sediul, nu era prezentă la faţa locului.

În ceea ce priveşte Parlamentul, la această oră, conform informaţiilor publicaţiei Kyiv Post, parlamentarii ucraineni se pregătesc să voteze actul constituţional care va repune în drepturi Constituţia din 2004 a Ucrainei. Ruslan Koşulinski, vicepreşedintele Parlamentului ucrainean, a anunţat că mai mulţi deputaţi s-au retras din Partidul Regiunilor, facţiunea politică a lui Viktor Ianukovici. Volodimir Ribak, preşedintele Parlamentului şi unul dintre cei mai apropiaţi acoloţi ai lui Ianukovici, a demisionat şi el. Liderul opoziţiei, Arseni Ianeţiuk, a declarat că Parlamentul are nevoie de 300 de voturi pentru aprobarea actului constituţional, şi asta pentru că Viktor Ianukovici nu a semnat proiectele de lege care i-au fost înmânate ieri, “ceea ce înseamnă că acum trebuie, totodată, să votăm pentru demisia sa”. Parlamentul discută o rezoluţie pentru demiterea lui Viktor Ianukovici.

 

 Luţenko: “Cei din Berkut au fost atât de obsedaţi de vederea sângelui, încât nu s-au oprit la prima linie a baricadelor”

2

Iuri Luţenko

 

Într-un scurt interviu oferit astăzi, Iuri Luţenko, fostul ministru de Interne, unul dintre liderii opoziţiei, face lumină asupra unor detalii privind declanşarea primei zile de represiuni sângeroase, pe 18 februarie, împotriva manifestanţilor anti-Ianukovici.

Luţenko, despre forţele anti-revoltă Berkut:

Cei din Berkut au fost atât de obsedaţi de vederea sângelui, încât nu s-au oprit la prima linie a baricadelor, aşa cum li s-a ordonat, ci au pătruns pe Maidan. Au invadat Palatul Octombrie şi Piaţa Europeană fără niciun ordin.”

 

 La sfârşit de partidă, poliţia se “căieşte”

politia

 

Site-ul Ministerului de Interne a postat următorul mesaj pentru toţi ofiţerii de poliţie din Ucraina:

Poliţia serveşte poporul Ucrainei şi împărtăşeşte setea de schimbare a oamenilor. Ne plecăm capetele în memoria celor morţi”

 

 Caracatiţa Ianukovici

mafia

 

Circulă astăzi pe reţelele de socializare un tabel amplu care ar cuprinde exhaustiv caracatiţa mafiotă a lui Viktor Ianukovici, multe dintre numele menţionate fiind, printre altele, suspectate şi de vărsările de sânge. Tabelul poate fi accesat aici: https://docs.google.com/spreadsheet/pub?key=0Alz9fhKBSxYfdG5MaUFNb2lLRHFIcmlUY0VfUE1CVWc&output=html

Sud-Est Forum vă oferă şi o analiză amănunţită a implicaţiilor geopolitice, geostrategice şi de politică internă a conflictului ucrainean semnată de Cristian Robu-Corcan şi Liviu G. Stan: “Ucrainenii cer imposibilul! Dar asta-i libertatea”.

 

 

 

Posted by on February 22, 2014. Filed under headlines,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry