HUAWEI – pericol pentru siguranţa SUA, partener pentru Guvernul Ponta. Comitetul pentru Informaţii al Congresului american avertizează: “Eforturile serviciilor de informaţii chineze de colectare a datelor împotriva Guvernului Statelor Unite sunt în creştere”

COPERTAsts

 

În harababura trecerii de către Victor Ponta a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) când sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, când sub control parlamentar, un detaliu brut pare a face lumină asupra intenţiilor reale din spatele acestei insistenţe deja psihotice a premierului României privind soarta STS: raportul realizat de Comitetul pentru Informaţii al Congresului SUA, pe 8 octombrie 2012, deci cu mult înainte de accidentul aviatic din Munţii Apuseni, situaţie care a reprezentat trăgaciul deciziei transferării STS-ului din coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Ştim deja că, printre multe alte funcţii, STS reprezintă şi un detaliu-cheie în evoluţia unui proces electoral corect, Serviciul fiind instituţia ce deţine controlul asupra transmiterii datelor legate de prezenţă în ziua alegerilor şi a rezultatelor finale din fiecare secţie de votare, prin procesele verbale scanate şi trimise prin internet. Aşadar, speculaţiile privind o posibilă maşinaţiune cu CNP-urile alegătorilor de către cel care, într-o formă sau alta, ar putea prinde STS în funii de marionetă este mai mult decât fondată. Numai că, în cazul de faţă, o altă miză pare a se contura, iar această miză trimite, după bine ştim, mai nou, la un “peşcheş” via China. Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu declara că a înţeles, în sfârşit, din semnarea memorandumului Guvernului cu firma chineză Huawei, de ce Victor Ponta vrea cu atâta patimă STS în subordinea sa, acuzându-l pe premier că a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale.

Băsescu, citat de Mediafax:

Din lecturarea memorandumului am înţeles foarte bine de ce vrea STS-ul la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză”

Şeful statului l-a notificat public pe premier că, indiferent ce vot se va da în Parlament, îi este greu să creadă că o astfel de lege va trece de Curtea Constituţională, ştiind atribuţiile legale ale STS.

Traian Băsescu:

Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului căzut în Apuseni, că nu are în atribuţiile sale STS-ul, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale, domnul Victor Viorel Ponta: obligaţiile asumate prin memoramdum, şi aprobarea semnării memorandmului de domnia sa, cu firma Huawei din China. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, indiferent cât de prietene am fi cu o ţără sau alta, aceste lucru trebuie să îl ştie şi Victor Ponta”

Întrebat cum comentează anunţul premierului că STS ar putea trece în subordinea Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a răspuns:

Să îl trecă unde vrea, şi când vor veni responsabilii din NATO şi ai Statelor Unite, să discutăm cu comunicaţiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să îi trimit la Zgonea. Ce să fac, dacă acolo va fi resaponsabilitatea? Sau la Scutaru, la cine? Că ei ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României”

Ponta? În replică, Ponta a spus:

Pot să vă precizez că ideea că Huawei o să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este cel puţin – cum pot să mă exprim diplomatic – este un neadevăr. Din câte ştiu, şi este public, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de comunicaţii de pe piaţa României echipamente, dar nu doar de pe piaţa României, ci de pe piaţa Uniunii Europene”

 

Raportul Comitetului pentru Informaţii al Congresului SUA

huawei-logo

 

Să trecem, acum, la chestiunea spinoasă, raportul Comitetului pentru Informaţii al Congresului SUA. În raportul de peste 50 de pagini, compania chineză Huawei apare, alături de o altă companie chineză, ZTE, ca reprezentând un risc major la adresa securităţii naţionale. La data publicării raportului, Ponta era primul-ministru al României, în Guvernul Ponta 1, iar Dan Nica ministrul Telecomunicaţiilor. Memorandumul cu Huawei a fost semnat un an mai târziu, în noiembrie 2013, într-o tăcere deplină. Printre altele, memorandumul prevede participarea companiei chineze de IT&C la “construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional”.

În memorandum se arată:

MSI apreciază demersurile finalizate ale Huawei pentru înfiinţarea Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare din România. MSI va depune eforturile necesare în vederea asigurării pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient şi echitabil, prin optimizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor relevante”

Cu alte cuvinte, ceea ce în Statele Unite este catalogat cu risc maxim nu doar pentru siguranţa naţională, ci şi pentru mediul privat, devine, în România, cu brânciul distructiv al puterii guvernamentale, invitaţie heirupistă de construcţie a Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional! Iar chestiunea este şi mai strigătoare la cer, cu cât România nu este de capul ei pe harta geostrategică a lumii, ci are obligaţii clare faţă de NATO şi Statele Unite, din moment ce americanii au baze militare pe teritoriul nostru şi avem semnat un Parteneriat Strategic cu SUA. Desigur, nu este prima dată când Victor Ponta, uzitând un tupeu care frizează pur şi simplu domeniul delirului, se comportă ca şi când ar fi conducătorul unei puteri imperiale care, din când în când, fiind o forţă mondială, îşi poate permite şi astfel de sinistre derapaje.

Aşadar, câteva dintre concluziile raportului Comitetului pentru Informaţii al Congresului SUA privind Huawei şi ZTE:

- “Ceea ce complică această problemă este faptul că firmele chineze de telecomunicaţii, cum ar fi Huawei şi ZTE, se dezvoltă rapid în jucători globali dominanţi pe piaţa telecomunicaţiilor. Într-o altă industrie, această evoluţie nu ar oferi motive mari de îngrijorare. Dar când aceste companii caută să controleze piaţa de echipament sensibil şi de infrastructură care ar putea fi folosită pentru spionaj şi alte scopuri maliţioase, lipsa de diversitate pe piaţă devine un motiv de îngrijorare naţională pentru Statele Unite şi pentru alte ţări. Statele Unite nu este singura ţară îngrijorată de acest aspect. Australia a exprimat şi ea îngrijorări similare, atunci când a decis să interzică Huawei în infrastructura sa naţională de broadband. De asemenea, Marea Britanie a încercat să îşi exprime preocuparea prin instituirea unui regim de evaluare care limitează accesul Huawei la infrastructură şi care evaluează orice echipament şi orice software Huawei înainte de a intra în infrastructură”;

- “Eforturile serviciilor de informaţii chineze de colectare a datelor împotriva Guvernului Statelor Unite sunt în creştere în materie de <<scală, intensitate şi complexitate>>. Actorii chinezi sunt, de asemenea, cei mai activi şi persistenţi practicanţi ai spionajului economic. Sectoarele private şi specialiştii în securitate cibernetică raportează un atac complex de reţea în plină desfăşurare care are ca punct de plecare China şi este aproape sigur orchestrat de către Guvernul chinez sau are parte de suportul acestuia. În plus, serviciile chineze de informaţii, precum şi companiile private şi alte entităţi, recrutează de multe ori acele persoane cu acces direct la reţelele corporaţiilor pentru a fura secrete şi alte date de proprietate sensibilă”;

- “Comitetul a lansat această investigație pentru a căuta răspunsuri la unele întrebări pertinente cu privire la companiile de telecomunicații chineze Huawei și ZTE și legăturile acestora cu Guvernul chinez. De-a lungul anchetei, care a durat luni de zile, atât Huawei cât și ZTE au încercat să descrie, în termeni diferiți, de ce nici una dintre compani nu este o amenințare la adresa intereselor naționale de securitate SUA. Din păcate, nici ZTE şi nici Huawei nu au cooperat pe deplin, și niciuna dintre companii nu a reuşit să furnizeze documente sau alte dovezi care să le susţină pretențiile sau să vină în sprijinul narațiunillor lor. În mod special, Huawei a oferit răspunsuri evazive, incomplete, la întrebările privind problemele de securitate. Eşecul acestor companii în a oferi răspunsuri responsabile despre relaţiile lor cu Guvernul chinez şi despre sprijinul pe care acesta îl ofera, generează şi pe mai departe dubii în ceea ce priveşte disponibiltatea lor de a respecta regulile internaţionale”;

- “Dintr-o sumedenie de motive tehnice şi economice, programele de evaluare propuse de Huawei şi ZTE sunt mult mai puţin folositoare decât vă gândiţi. De fapt, programele pot crea acel fals sentiment de siguranţă care porneşte dintr-o evaluare incompletă, eronată sau aplicată în mod greşit”.

Raportul complet poate fi citit accesând următorul pdf.: Raport-SUA-Huawei

 

 

 

Posted by on February 24, 2014. Filed under CULTURA,headlines,Media,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry