Scriitorul Iuri Andruhovici, despre drama Ucrainei

Iuri Andruhovici

Iuri Andruhovici

Iuri Andruhovici, scriitor ucrainian de primă mână, ale cărui cărţi au apărut în numeroase traduceri din străinătate, inclusiv în limba română, a trimis, recent, o scrisoare către presa din afara graniţelor Ucrainei, anunţă Ora de Timiş.

Textul integral al scrisorii, tradus din limba engleză de Ioana Gruenwald:

Dragi prieteni,

mai ales jurnaliști străini și redactori de presă,

În ultimele zile am primit de la voi numeroase întrebări cu privire la situația actuală de la Kiev și din restul Ucrainei, rugăminți de a-mi exprima părerea cu privire la ce se întîmplă acum și cum ar putea să arate viitorul apropiat. Deoarece nu sunt în stare fizic să răspund separat, cu un amplu eseu analitic, tuturor publicațiilor voastre, m-am hotărît să formulez o declarație succintă pe care fiecare dintre voi o poate folosi după cum crede de cuviință.

Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să vi le spun.

În timpul celor aproape patru ani de guvernare, regimul dlui Ianukovici a adus țara și societatea într-o stare de tensiune maximă.

Mai mult decît atît, s-a izolat într-o situație fără ieșire în care trebuie să se cramponeze pentru totdeauna de putere – prin orice mijloace, dacă este necesar. Altfel vor fi nevoiți să înfrunte justiția, de pe pozițiile unor criminali. S-a furat și s-a uzurpat la un nivel care depășește orice imaginație în ceea ce privește avariția umană.

Singurul răspuns pe care acest regim îl oferă protestelor pașnice, ajunse acum în a treia lună, este violența, violență care escaladează și care este de natură „hibridă“: atacul forțelor speciale se combină cu persecuții și hărțuieli individuale ale reprezentanților opoziției dar și ale participanților implicați în acțiuni de proteste (urmărire, bătăi, incendieri de mașini și case, vandalizări de locuințe, arestări, proceduri judiciare părtinitoare).Cuvîntul cheie este intimidarea. Dar de vreme ce ea nu are nici un efect și oamenii continuă protestele la o scară crescîndă, măsurile represive ale puterii devin și mai dure.

Baza legală a acestor măsuri a fost creată pe 16 ianuarie – cînd membrii Parlamentului, care este complet subordonat președintelui, pe fondul unei violări evidente a legii electorale, a Constituției înseși, au votat-o în cîteva minute (!) prin simpla ridicare de mînă. Astfel au devenit legale o întreagă serie de schimbări care introduc măsuri dictatoriale și starea de urgență în țară, fără măcar să trebuiască să mai fie declarate formal. De exemplu, scriind și răspîndind acest apel, devin subiectul mai multor articole de lege nou introduse care vizează „defăimarea”, „inflamarea tensiunilor” etc.

Pe scurt, dacă aceste „legi” sunt recunoscute, putem ajungem la concluzia:în Ucraina, orice nu este permis în mod explicit de către puterea actuală este interzis. Singurul lucru permis de către putere este supunerea în fața ei.

Pe 19 ianuarie, societatea ucrainiană s-a revoltat împotriva acestei așa-zise legi și s-a mobilizat din nou pentru a-și apăra viitorul.

Astăzi, pe diferite canale de televiziune din Kiev se pot vedea protestatari cu tot felul de căști și măști pe față, uneori cu bîte de lemn în mînă. Să nu credeți că aceștia sunt „extremiști” sau „provocatori” sau „radicali de dreapta”. Chiar eu și prietenii mei ieșim la protest îmbrăcați astfel. În acest sens și soția și fiica mea, prietenii noștri și eu suntem cu toții „extremiști”. Nu avem de ales: trebuie să ne apărăm viața și sănătatea, precum și viața și sănătatea celor de lîngă noi. Unitățile forțelor speciale trag în noi, lunetiștii lor ne omoară prietenii. Numărul protestatarilor uciși în zona guvernului a ajuns, conform mai multor rapoarte, la 5 sau 7 persoane. În plus, zeci de persoane din Kiev sunt date dispărute.

Nu putem înceta protestele, deoarece acest lucru ar însemna că suntem de acord să trăim într-o țară care s-a transformat într-o închisoare pe viață. Tinerii ucrainieni care au crescut și s-au maturizat în anii post sovietici resping instinctiv această formă de dictatură. Dacă dictatura cîștigă, Europa trebuie să ia în calcul perspectiva unei Coreea de Nord la granița ei de est și, conform unor estimări, a unui număr între 5 și 10 milioane de refugiați. Nu vreau să vă înspăimînt.

Avem acum o revoluție a tinerilor. Cei de la putere poartă acest război mai ales împotriva lor. Cînd se lasă întunericul la Kiev, grupuri neidentificate de persoane în civil umblă prin oraș, și îi vînează mai ales pe cei tineri care poartă simbolurile Maidanului și Uniunii Europene.

Îi răpesc, îi duc în pădurile din afara orașului, unde îi dezbracă și îi torturează, în frigul fioros. Dintr-un motiv ciudat, aceste victime sunt în marea majoritate artiști tineri – actori, poeți, pictori. Ai sentimentul că niște escadroane stranii ale morții au fost trimise prin țară cu ordinul de a șterge de pe fața pămîntului tot ce are mai valoros.

Încă o caracteristică: în spitalele din Kiev forțele de poliție arestează protestarii răniți; sunt răpiți (vorbim deci de persoane rănite), duși la interogatorii în locuri secrete. A devenit periculos să te duci la un spital, chiar și pentru un trecător obișnuit care doar a fost zgîriat de o grenadă de plastic a poliției. Medicii nu pot decît să facă un gest neputincios și să dea drumul pacienților care încap pe mîna așa ziselor „forțe de impunere a legii”.

În concluzie: în Ucraina se comit acum la scară largă crime împotriva umanității iar guvernul actual poartă întreaga responsabilitate pentru aceste fapte. Dacă este să vorbim de extremiști, în această situație, ei sunt tocmai liderii acestei țări, și ei își merită pe deplin această etichetă.

În ceea ce privește întrebările voastre – sînt unele la care îmi este greu să răspund: nu știu ce se va întîmpla mai departe, așa cum nu știu ce voi ați putea face pentru noi. Puteți totuși răspîndi acest apel, în măsura posibilităților voastre. Și totodată fiți alături de noi. Gîndiți-vă la noi. Vom învinge în cele din urmă, indiferent de cît de înverșunați vor fi ei. Fără să exagerez, poporul ucrainian apără acum, cu propriul său sînge, valorile europene ale unei societăți libere și drepte. Sper din toată inima că apreciați acest lucru”

Posted by on January 24, 2014. Filed under Breaking News,Internaţional,POLITICA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry