Ucrainenii înfruntă gloanţele pentru aspiraţiile lor. Decât o Rusie strâmbă, mai bine un glonte drept! UE ameninţă cu întreruperea relaţiilor oficiale cu Kievul

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

 

UPDATE – Joi, 23 ianuarie:

Jacek Protasiewicz, vicepreşedintele Parlamentului European, a declarată astăzi că UE ar putea să întrerupă relaţiile oficiale cu Ucraina, în cazul în care se confirmă faptul că forţile de ordine au folosit arme de foc asupra demonstranţilor, anunţă Radio Chişinău.

Prostasiewicz:

Dupã toate cele întâmplate, nu putem avea aceleași relații ca înainte. Dialogul cu Ucraina se aflã în pericol și poate fi suspendat chiar azi”

Vicepreşedintele PE a adăugat că “sângele vãrsat pe strãzi schimbã totul”.

Mediafax: manifestanţii şi poliţiştii erau angajaţi într-o înfruntare tensionată joi dimineaţa, la Kiev, fiind despărţiţi de o baricadă de pneuri incendiate, în zona în care confruntări violente, transformate într-o adevărată luptă de gherilă urbană, s-au soldat cu cinci morţi în ultimele zile.

Câteva zeci de manifestanţi, purtând căşti de protecţie utilizate pe şantier sau căşti de motociclişti, erau adunaţi joi dimineaţa pe strada Gruşevski, în spatele unui “zid” de foc şi fum, aruncând sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov.

Deflagraţii se auzeau sporadic, provocate aparent de tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene efectuate de forţele de ordine.

Opoziţia i-a adresat un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii, în faţa a zeci de persoane prezente miercuri seara în acestă piaţă, devenită un simbol al mişcării de contestare, anunţă sursa citată.

Reacţia Puterii?

Premierul ucrainean Mykola Azarov a respins ultimatumul, potrivit RIA NOVOSTI.

Miercuri, 22 ianuarie:

Este oficial: Procuratura Generală a Ucrainei a confirmat că mai mulţi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în timpul încleştărilor de astăzi dintre forţele de ordine şi manifestanţi, anunţă Radio Europa Liberă.

Numărul? Potrivit unui centru medical al opoziţiei, citat de AFP, 5 protestatari au murit, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi.

Coordonatorul centrului medical, Oleg Musii:

Deocamdată, avem cinci morţi. Aproximativ 300 de persoane au fost rănite în cursul zilei de miercuri”

Potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, patru dintre cei cinci manifestanţi decedaţi prezintă urme de gloanţe.

Bilanţul precedent era de doi morţi şi zeci de răniţi.

Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, că doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în centrul oraşului Kiev, în cursul confruntărilor între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine.

 

1vasilyfedosenko

Foto: REUTERS/ Vasily Fedosenko

 

Acestea sunt primele victime directe ale confruntării între manifestanţi şi forţele de ordine, angajate de două luni în Ucraina.

Parchetul a precizat că trupul unui bărbat, rănit prin împuşcare la nivelul capului şi pieptului, a fost găsit miercuri într-o bibliotecă, folosită de manifestanţi ca infirmerie.

La puţin timp după aceea a fost găsit şi corpul altui bărbat, rănit de gloanţe, a adăugat aceeaşi sursă.

În această dimineaţă, membri ai serviciului medical improvizat de către opoziţie au anunţat decesul unui alt manifestant, declarând că a fost ucis prin împuşcare de către forţele de ordine. Răspunsul ministerului ucrainean de Interne la această acuză? Nimeni nu a precizat cine se face vinovat de moartea celor doi bărbaţi. Acelaşi autism dubios ca şi în cazul protestatarului decedat marţi, după ce a căzut, duminică, de la peste zece metri înălţime, de pe o clădire, la intrarea stadionului Dinamo. Opoziţia spune că tânărul a murit în timp ce forţele de ordine luau cu asalt clădirea de pe care manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi proiectile asupra poliţiştilor.

Noul val de conflicte a izbucnit duminică, declanşate în urma unei manifestaţii la care au participat aproximativ 200.000 de persoane în centrul capitalei, care au denunţat adoptarea unor legi împotriva manifestanţilor considerate represive.

 

2vasilyfedosenko

Foto: REUTERS/ Vasily Fedosenko

 

În această dimineaţă, poliţia ucraineană a lansat un asalt violent asupra baricadelor ridicate de manifestanţi în centrul Kievului.

AFP relata astăzi: forţele de ordine din Ucraina au adus cel puţin un vehicul blindat la confruntările cu manifestanţii proeuropeni, notând că este prima dată când se intervine cu un astfel de vehicul. Vehiculul blindat a avansat pe strada Grucevski din Kiev, traversând baricade părăsite de manifestanţi. Sute de agenţi ai forţelor de ordine au mers în spatele vehiculului.

Fotoreportajele ne dezvăluie un centru al Kievului dominat de caroserii carbonizate peste care pluteşte o pâclă apocaliptică amestecând în aer fulgi de zăpadă, trâmbe de fum şi zgomote de grenade asurzitoare. Imaginile televiziunilor înfăţişau astăzi blocuri compacte de poliţişti, scuturi, căști și veste antiglonț distrugând o baricadă pe strada Hrushevskyy, în proximitatea taberei principale a opoziției din Piața Independenței.

 

3makslevin

Foto: REUTERS/ Maks Levin

 

Europa Liberă:

Protestatarii spun că au fost atacați cu focuri de armă trase de lunetiști, când poliția a început asaltul asupra baricadelor lor din centrul capitalei ucrainene. Premierul Mikola Azarov a negat, însă, vina poliției, spunând că polițiștii de la locul confruntărilor nu aveau arme de foc. Azarov a mai spus că protestatarii antiguvernamentali au adus <<teroriști>> pe străzile Kievului și a promis pedepsirea <<acțiunilor criminale>>”

 

Legile care fac saltul oficial spre dictatură

4glebgaranich

Foto: REUTERS/ Glen Garanich

 

Parlamentul ucrainean a adoptat pe 16 ianuarie un pachet de legi care înăspresc sancţiunile aplicate manifestanţilor. Instalarea fără autorizaţie a unor corturi sau estrade în locuri publice este pasibilă, potrivit noii legislaţii, cu o pedeapsă de 15 zile de închisoare. Alte legi prevăd pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoane care blochează clădiri oficiale, dar şi măsuri şi amenzi atât împotriva unor persoane care manifestează cu faţa acoperită de o mască sau cu o şapcă pe cap, cât şi împotriva unor persoane care manifestează în coloane de maşini. Defăimarea pe Internet va fi pedepsită, de asemenea, cu amendă sau muncă în folosul comunităţii.

Pe scurt – ne explică reputatul istoric american Timothy Snyder, unul dintre cei mai mari specialişti pe zona Europei Centrale şi de Est – s-a făcut pasul în direcţia dictaturii.

Timothy Snyder, într-o analiză publicată în New York Review of Books:

Pe hârtie, Ucraina este acum o dictatură. Preşedintele Ianukovici i-a pus pe deputaţii ţării să aprobe un pachet extraordinar de legi care îi arogă o putere politică decisivă. După ce sute de mii de ucraineni şi-au petrecut săptămâni întregi în ger, protestând pentru drepturile fundamnetale ale omului şi asociere mai puternică cu Europa, preşedintele le-a răspuns cu o violare a drepturilor omului şi cu o imitaţie destul de dezolantă a Rusiei.

În procedură şi în conţinut, legile <<trecute>> de către Parlamentul ucrainean contravin celor mai elementare drepturi ale democraţiilor constituţionale moderne:  de exprimare, de întrunire şi de reprezentare. Chiar dacă acestea se referă la aspectele cele mai de bază ale vieţii politice şi transformă structura constituţională a statului ucrainean, aceste măsuri nu au fost supuse nici măcar celor mai gregare proceduri parlamentare. Nu au existat audieri publice, nu a existat dezbatere în Parlament şi nu a existat un vot real. A fost doar un spectacol de mâini în Parlament şi o estimare a mâinilor care au fost ridicate. Sistemul de vot electronic standard, care creează o înregistrare oficială, nu a fost folosit”

Restricţiile impuse de Ianukovici au intrat astăzi în vigoare. Şi, din câte se observă, autorităţile ucrainene nu au ezitat nicio secundă să se apuce de “treabă”.

 

5makslevin

Foto: REUTERS/ Maks Levin

 

Europa Liberă:

Trei fracțiuni parlamentare ale partidelor de opoziție Svoboda, Batkivshchyna și UDAR  au spus într-o declarație comună că autoritățile au <<întrecut limita>> prin folosirea armelor de foc împotriva protestatarilor”

În declaraţia comună a opoziţiei se spune:

Patru răni de gloanțe în capul și gâtul unuia dintre cei uciși nu este autoapărare, ci executare deliberată a cetățenilor pașnici”

Premierul Ucrainei, Mykola Azarov, declara astăzi postului public rus de ştiri Vesti:

Dacă provocatorii nu încetează, autorităţile nu vor avea o altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea oamenilor”

Oameni de cuvânt cei din conducerea Ucrainei, no comment!

SUA şi UE. Reacţii

7vasilyfedosenko

Foto: REUTERS/ Vasily Fedosenko

 

Reacţia SUA?

Ambasada Statelor Unite la Kiev a anunțat că a retras vizele „câtorva ucraineni”, neprecizând însă vreun nume.

Reacţia UE?

Uniunea Europeană s-a declarat “şocată” de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu “posibile acţiuni” şi “consecinţe” asupra relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de Mediafax:

Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţel. Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina”

Catherine Ashton, şefa politicii externe şi de securitate:

Condamn puternic escaladarea violentă a evenimentelor de la Kiev în cursul nopții, care a cauzat victime”

 

 

 

 

Posted by on January 22, 2014. Filed under headlines,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry