Devis Grebu: „Păi, ca un veritabil şerif din elita Western Spaghetti, când opinia luminată scoate revolverul, eu aş scoate cătuşele”

COPERTAdevisGREBU

Când pronunţi numele lui Devis Grebu, începe să plouă cu ziare şi reviste. Răpăială internaţională! „New York Times”,  „International Herald Tribune”, „Washington Post”, „Time”, „Playboy”, „Le Monde”, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, „Ha’aretz” – sunt doar câteva dintre prestigioasele publicaţii care au găzduit ilustraţiile de presă ale lui Devis Grebu. Acestora li se adaugă şi numeroase brand-uri editoriale şi agenţii de publicitate de renume, precum „Gallimard”, „Viking-Penguin”, „Simon&Schuster”, „Clive Davis&Mann”, „TBWA” sau „Saatchi&Saatchi”, pentru a enumera doar câteva exemple ce au făcut casă bună cu prolificitatea briliantă a fabricii cu program continuu care este lumea imagistică a lui Devis Grebu.

Numele lui Devis Grebu poate fi găsit în „Who’s Who” al celor mai valoroşi ilustratori din lume reprezentând Franţa. De fapt, mai exact, Devis Grebu este, înainte de toate, un pictor care se exprimă şi în domeniul ilustraţiei, printre alte discipline.

Expoziţii în Franţa, SUA, Germania, China, Italia, Spania, România, Japonia, Israel, Iran, Belgia, Elveţia etc. etc. etc.

Timp de zece ani, Devis Grebu a condus un studio propriu de artă grafică, unde a produs timbre, ilustraţii pentru modă, calendare, standuri pentru târguri internaţionale, anunţuri publicitare, jocuri de cărţi, postere, logo-uri, ambalaje, medalii şi scurt metraje animate pentru televiziune. Ca scenograf, a creat decoruri şi costume de teatru pentru spectacole excepţionale alături de mari regizori (Cătălina Buzoianu, Valeriu Moisescu) şi actori celebri (Toma Caragiu, Ştefan Iordache). A ocupat şi funcţia de director artistic în presa de elită. Nici cariera didactică nu l-a ocolit, fiind profesor în SUA la Universitatea Columbia, la Parson’s School of Design, N.Y. State University, apoi la diverse universităţi din Israel şi România.

În 1988, cunoscuta casă editorială de artă RIZZOLI, din New York, i-a dedicat o monografie, o altă abordare monografică fiindu-i oferită, în 2009, sub grija lui Horia-Roman Patapievici, de către Institutul Cultural Român.

Devis Grebu s-a născut pe 12 iulie 1933 la Constanţa, însă copilăria, adolescenţa şi studenţia şi le-a petrecut la Bucureşti. La câţiva ani după frecventarea Academiei de Arte Frumoase din Capitală, a emigrat, în 1964, în Israel, unde a locuit zece ani. Apoi? Vive la France! S-a stabilit printre francezi, ţinut protector al artiştilor de pretutindeni. Obţine foarte rapid cetăţeania franceză şi devine artist francez de origine română. Fast-forward: peste doisprezece ani, în 1986, Devis Grebu se află în „Mecca” artiştilor din anii 80, în plină aventură newyorkeză. Trece un deceniu. 1996 -  se întoarce în Israel. 1998 – se întoarce în Franţa. 2001 – repatriere în România, pe care o părăseşte din nou în 2010 pentru Paris, unde locuieşte în prezent.

Ca artist vizual, cu simţurile încordate până la implozie, înzestrat cu darul vederii microscopice şi posesor al unui resort imaginar în care elementaritatea şi enormitatea se întrepătrund într-un continuu spectacol viril al dedublării, Devis Grebu ni se relevă în rolul unui sintetizator ce resemantizează – într-o strămutare şi reaşezare absolut năucitoare a sensurilor – aparenţele (culturale, mitologice, simbolice, fantastice, fabulatorii, alegorice etc.) Lumii, părând angajat în căutarea febrilă, angoasantă a unui soi de „grad zero” al imaginaţiei omenirii, a unei vremi dintâi a ADN-ului ei imaginar. Cu alte cuvinte, amatorii de fenomenologie nu ar trebui să scape o asemenea hrană pentru minte!

Caustic şi nărăvaş într-ale imagologiei, lunetist de cursă lungă în vânarea clişeelor paralizante şi generatoare de prostie lugubră în materia problemelor socio-politice şi cu o exactitate a decriptării pe care, mizând într-un pariu, nu ai cum să pierzi, ca publicist vizual Devis Grebu te trimite cu gândul la un vis din corespondenţa lui Kafka. Pe o masă mare, cât să încapă fără probleme un om pe ea, se află harta României. Iar peste harta României, nelăsând la iveală niciun colţ, se află întins cu mâinile sub cap Devis Grebu. Visând harta. Visând-o cu ochii deschişi, live. De ce vis? Pentru că asta te mesmerizează, ca mecanism al traductibilităţii simbolurilor, la un prim contact cu ilustraţia de presă a lui Devis Grebu: senzaţia că ai păşit într-un vis de o claritate înnebunitoare, în care nu mai există văgăuni dialectice şi în care toate metastazele moralităţii corupte sunt despuiate de orice tip de cosmetică. Umorul neastâmpărat şi hipnotic al lui Devis Grebu e spaima travestiurilor. Sub lupa sa, bâlciul românesc ni se dezvăluie în toată splendoare lui psihiatrică. Dacă ilustraţiile lui Devis Grebu s-ar topi într-un aranjament textual, presa românească s-ar îmbogăţi peste noapte cu un editorialist de mare clasă, magistral! Şi deja s-a îmbogăţit, dar n-o ştie încă!

 

 

*

 

 

Portrete

Portrete cu Devis Grebu în ordinea vârstei.

 

 Tot bagajul spiritual l-am căpătat, din copilărie până la adolescenţă, de la părinţi. Cu iubire, cu respect şi cu umor.  Tatăl a fost cel care mi-a dezvoltat umor. Îl aveam eu însămânţat din gene, dar alături de el l-am exersat şi dezvoltat. În timp ce mama era o zglobie, o <<nebună>>, o maica Tereza, o originală, o maratonistă, el era foarte echilibrat, aproape pedant, autodidact, pedagog, politicos, precis, poliglot.”

 

Liviu G. STAN: Domnule Grebu, uitându-mă peste biografia dumneavoastră, îmi păreţi a fi trăit până acum în replica memorabilă a lui Marcelo Mastroianni din filmul „Pasul suspendat al berzei”: „Câte graniţe trebuie să treacă un om pentru a ajunge acasă?” Putem vorbi în cazul dumneavoastră de o anxietate a dezrădăcinării? Dacă da, oferiţi-ne un răspuns la întrebarea lui Mastroianni – de fapt, a lui Theo Angelopoulus – şi spuneţi-ne care este Casa dumneavoastră. 

Devis GREBU: Eu aş răspunde printr-o altă întrebare: Câte graniţe trebuie să treacă un om pentru a rămâne acasă? Dacă eşti acasă, nu priveşti înspre graniţă. Anxietatea mea nu e cauzată atât de-o eventuală dezrădăcinare, cât mai curând de buruienile care au crescut în juru-mi. „Dacă da”… Eu aş putea să răspund invers – „da’ dacă?”. Da’ dacă casa mea e o cochilie pe care o transport în spinare? Acasă mă simt acolo unde mă pot desprinde de această povară.

 

Arta I

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_acvarium-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_autoportret-gravura1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_bon-matin-en-couleurs-musicales-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_cabalah.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_cai-insoritzi-in-lumina.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_contributie-muzicala-jazz.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_cuplu-centaur-femeie1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_cuplu-inaripat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_desen-complex-1a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_desen-complex-alb-negru.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_din-perioada-decorativismului-acvatic.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_divers-dessins-technique-speciale.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_expresionism-muzical-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_gravura-arta-si-culori.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_gravura-cuplu-avp.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_grea-treaba-si-pictura-asta.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_intrepatrunderi.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta/thumbs/thumbs_jazz-1a-alb-negru.jpg]

Deşi n-am urmat niciodată cursuri pedagogice, mi-a plăcut nespus atunci când mi s-a propus să predau. La nebunie. E un schimb fantastic, energizant, din care şi eu am ieşit mereu câştigător, nu numai studenţii. Din păcate, în ultimul timp, situaţia s-a deteriorat. Mentalitatea tinerilor care se decid pentru a urma studii superioare (în toate domeniile – cred eu – cu excepţiile de rigoare pozitive, evident) a devenit pragmatică, dezinteresată, superficială. Nu mă mai atrage nimic spre catedră. Cu regret.”

Cristian ROBU-CORCAN: Aţi ajuns în New York în 1986, locuind timp de zece ani în „The Big Apple”. Mai exact, aţi nimerit în apogeul perioadei de renaştere newyorkeză, cuprinsă între anii 1980 şi 1990, în special pe scena artistică. În plină explozie de extravaganţă, decadenţă şi nebunie a generaţiei lui Jean Michel Basquiat. Vorbiţi-ne puţin despre deceniul dumneavoastră newyorkez. Întâlniri, prietenii, indecenţe, coşmaruri…

D.G.: La New York am ajuns pentru prima oară în 1976, fiind de fapt împins de diverşi profesionişti în domeniul artei, în general, şi ilustraţiei, în special, datorită reputaţiei acestui oraş ca fiind primitor, benefic şi promovator pentru cei care dispun de o valoare peste media obişnuită; mai mult ca probabil, acest caracter se datorează specificului acestei ţări dinamice, primitoare de valuri de emigranţi. Începând cu această primă vizită şi până în 1986, eu am efectuat o navetă permanentă prin etape de câte 3 luni între New York şi Paris, ceea ce înseamnă, cumulat, deja 5 ani de activitate masivă la NY înaintea stabilirii ulterioare permanente. Am avut atât de multe întâlniri, cu atât de mari personalităţi în aceşti 20 de ani, încât subiectul ar putea constitui tema unică a unui alt interviu. Cât îl priveşte pe Basquiat, nu l-am considerat niciodată mai mult decât un moft la modă, o celebritate datorată unui cumul de proprietăţi ieşite din comun: tânăr, negru, exprimându-se pe pereţii New York-ului, făcând parte din „curtea” lui Andy Warhol, cu o reputaţie (neverificată) de homosexualitate şi pe deasupra sinucis la vârstă fragedă, toate ingredientele celebrităţii mondene.

 

“Am încercat cu râvnă de-a lungul vieţii să-mi menţin raţiunea trează peste noapte”

 

 

Arta II

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_anotimpuri-solstitzii1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_nud-desen.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_oare-ma-mai-aude-cineva-undeva.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_pacatul-originar-acuarelat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_pegassus-cu-amazoana.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_promo098.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_promo102.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_purgatory-self-imposed.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_quartet-surrealist.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_si-putzin-cubism-nu-strica.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_tehnica-mixta-inclus-si-colaj.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_tot-pentru-8-martie.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_triptic-de-buna-dimineatza.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_un-copac.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_vivaldi-cuplat-armonios-cu-venetzia.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_volupte-exposition-finale.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_epitaf-3.jpg]Medion DIGITAL CAMERA
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/arta-ii/thumbs/thumbs_pentru-insetatzi-o-gravura-savuroasa.jpg]Medion DIGITAL CAMERA
Medion DIGITAL CAMERA

 

 Aspectul <<satiric>> al umorului meu este o reflectare a dezgustului pe care-l resimt pentru <<stilul>> de viaţă actual, care a devenit automatizat. Arta, adevărata artă – reacţionează în faţa acestei realităţi înconjurătoare. Cred că – în consecinţă – anumite <<realităţi>>, ca de exemplu idealizarea forţei, fie ea fizică, militară sau financiară, trebuie combătută mai ales prin ironie şi satiră.”

LGS: Poetul belgian Rene Purnal are un vers bântuitor, neliniştitor, apăsător: „Îşi duce fiecare-n dinţi cutia lui cu monştri laşi”. Care sunt „monştrii laşi” ai artistului Devis Grebu?

D.G.: Am încercat cu râvnă de-a lungul vieţii să-mi menţin raţiunea trează peste noapte, fapt care m-a ajutat să nu mă trezesc bântuit de niciun monstru născut fioros, cu atât mai puţin unul laş. M-a ajutat şi dantura mea imperfectă să scap din dinţi, laolaltă cu virtualii monştri, cutia imaginată de poetul belgian.

 

“Eu sunt un gânditor care se exprimă prin imagine”

 

Evenimente

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_de-la-aniversare.jpg]Aniversare Devis Grebu
Devis Grebu, alături de Tudor Octavian şi Horia-Roman Patapievici
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_autoportret-monografie.jpg]Autoportret
Autoportret Devis Grebu
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_expo-1994-ny-centrul-cult-rom-roxana-marcoci.jpg]Centrul Cultural Român NY
1994. New York. Centrul Cultural Român. Vorbeşte Roxana Marcoci
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_coperta-catalog-expozitzie-china.jpg]Coperta catalogului unei expoziţii din China
Devis Grebu, coperta catalogului unei expoziţii din China
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_originalul-copertzii-mele-pentru-id-sustzinut-de-o-dubla-rama-selecta1.jpg]Copertă "Idei în dialog"
Originalul unei coperţi pentru revista "Idei în dialog"
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_despartzirea-de-cel-mai-bun-prieten-al-meu.jpg]Despărţirea de cel mai bun prieten
Devis Grebu depărţindu-se de cel mai bun prieten al său
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_devis-grebu-s-a-nascut-la-constantza-romania.jpg]Devis Grebu
Devis Grebu în tinereţe
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_tot-lansare-icr-horia-avp.jpg]Din nou, lansare la ICR
Lansare Devis Grebu la ICR
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_paris-2000-2001-expo-mihai-oroveanu-simona-modreanu.jpg]Expo Paris
2001. Expoziţie Devis Grebu la Paris. Vorbesc: Mihai Oroveanu şi Simona Modreanu
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_un-coltz-al-salii-unde-s-a-intamplat-expozitzia-mea-din-2004.jpg]Expoziţie 2004
Vizitatori adunaţi la o expoziţie Devis Grebu din 2004
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_expo-buc-la-5-ani-fund-cult-buzura-papahagi-1.jpg]Expoziţie la Fundaţia Culturală Română
Expoziţie la Fundaţia Culturală Română, alături de Augustin Buzura şi Adrian Papahagi
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_in-2007-cred-expo-la-icr-tel-aviv-prezentat-de-dan-reisinger1.jpg]ICR Tel Aviv, 2007
2007. Expoziţie la ICR Tel Aviv, moderată de Dan Reisinger
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_revista-japoneza-idea-1984-pentru-marius.jpg]IDEA, 1984
Devis Grebu în revista japoneză IDEA, în 1984
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_toate-organele-de-presa-prezente-ma-intervieweaza.jpg]În faţa presei
Devis Grebu intervievat de presă
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_expo-institut-francais-bucarest-3.jpg]Institutul Francez Bucureşti
Expoziţie Devis Grebu la Institutul Francez Bucureşti
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_iar-lansarea-icr-avp.jpg]Lansare la ICR
Lansare Devis Grebu la ICR
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_muzeul-national-de-arta-al-chinei-tienanmen-square.jpg]Muzeul Naţional de Artă al Chinei
Muzeul Naţional de Artă al Chinei, Piaţa Tiananmen
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_taiat-de-panglici.jpg]Panglici
Devis Grebu la tăiat de panglici
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_la-receptzia-de-onoare-in-cinstea-mea.jpg]Recepţie de onoare
Recepţie de onoare în cinstea lui Devis Grebu
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_1996-mare-retrospectiva-la-jewish-national-museum.jpg]Retrospectivă Devis Grebu, Jewish National Museum
1996, mare retrospectivă Devis Grebu la Jewish National Museum
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_retrospectiva-de-la-w-dc-cu-pres-senat-si-prosto.jpg]Retrospectivă Washington DC
Retrospectivă Devis Grebu la Washington DC
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_devisgrebu_invitation_salon_du_livre.jpg]Salon du Livre
Invitaţie la Salon du Livre 2009
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_fotografie-devis-henry-am-auzit.jpg]Secretarul de Stat Henry Kissinger
Devis Grebu alături de Secretarul de Stat Henry Kissinger, la lansarea monografiei RIZZOLI
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_moi-inaintea-vernisajului-foarte-pompos.jpg]Très chic
Devis Grebu, très chic înaintea unui vernisaj
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_un-coltzishor-din-spatziul-vernisajului-actualul-icr1.jpg]Vernisaj la ICR
Vernisaj Devis Grebu la Institutul Cultural Român. Vedere de sus.
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_invitatzie-la-brdal-shi-le-penseur.jpg]"111 incursiuni în Cotidianul românesc"
Invitaţie la lansarea volumului "111 incursiuni în Cotidianul românesc", semnat de Teodor Baconscky (articole) şi Devis Grebu (ilustraţii).
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/evenimente/thumbs/thumbs_flecareli-cu-ministrul-culturii-al-chinei.jpg]"Flecăreli"
"Flecăreli" cu ministrul chinez al Culturii

 

 

Am studiat muzica şi am rămas cu pasiunea aceasta. Am primit o educaţie foartă bună de la părinţi. Deci, am studiat pianul în mod foarte serios timp de peste nouă ani de zile cu gândul să devin pianist concertist. La un moment dat, puţin mai târziu, când am început să fac şi arta plastică, mi-am dat seama că nu pot să le fac la cel mai înalt nivel şi pe una, şi pe cealaltă. Atunci, am abandonat studiul pianului pentru pictură, dar am continuat educaţia muzicală. Mergeam tot timpul la concerte, operă, rămânând cu dragostea pentru muzică, lucru care se răsfrânge mai ales asupra culorilor. Am avut un profesor excepţional, la Institutul de Arte Plastice; se numea Catul Bogdan. El m-a învăţat griurile colorate. S-a spus mereu că transmit un mesaj extrem de violent, dar cu mijloace sofisticate şi estetice.”

CRC: Sunteţi o explozie de viziuni. Ori de câte ori mă uit peste opera dumneavoastră – fie pictură, fie grafică, fie ilustraţie de presă – o imagine îmi apare instantaneu în minte. Vă văd sub forma unui „copac stufos, plin de ochi atenţi”, spre a relua o expresie aparţinându-i lui Bohumil Hrabal. În opinia mea, Horia-Roman Patapievici oferă una dintre cele mai exacte descrieri ale imaginarului dumneavoastră: „Desenele sale, prin minuţie şi prin ceva care se află dincolo de formă (dar dincoace de logica liniilor), seamănă cu o scriere. Este o formidabilă, irezistibilă rescriere a scrierii lumii.” Din ce se naşte impulsul dumneavoastră imagistic: dintr-o presiune a imaginilor sau dintr-o presiune a cuvintelor? Aţi încercat să îmblânziţi cuvintele prin scris şi aţi eşuat, iar acolo unde scrisul a eşuat, imaginile s-au răzbunat? Sunteţi un scriitor dedublat în artist vizual?

D.G.: Eu sunt un gânditor care se exprimă prin imagine. Lucrările mele sunt cerebrale, ele pornesc din minte şi sunt desăvârşite cu inima, în mod armonios, ca de un muzician. Chiar dacă o idee porneşte prin scris, fie de la mine sau de la altcineva, preluarea ei de către mine se concretizează într-o rescriere imagistică filtrată de ego-ul meu.

 

 

Ilustraţii 1

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_17.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_bonne-nuit.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_bonne-nuit-les-enfants.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_buna-27a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_cain-et-abel-3a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_cain-et-abel-4a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_cain-et-abel-coperta-1-a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_cain-pleaca-in-pribegie.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_coperta-prevazuta-pentru-ghilgamesh-in-proiect.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_couples-50aa.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_floriile-biblice-retraite-si-pe-alte-meleaguri.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_follow-that-fish-5a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_illustration-pour-follow-that-fish-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_image-pour-ton-poeme-3a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_in-cautarea-ingerului-fermecat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_je-vends-vite-ma-moto-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_jip-dans-le-televiseur-la-farandole.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_minuni-mesopotamiene-se-mai-intampla.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_noe-shi-familia-la-lucru-inainte-de-marea-veste-potopul.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-1/thumbs/thumbs_nuages-histoire-pour-enfants1.jpg]

 

 

Mesajul estetic sublim colorat, pe care nemuritorul Gauguin ni l-a transmis prin pictura sa codată: <<De unde venim? Ce suntem? Încotro ne îndreptăm?>> m-a scufundat – fără îndoială alături de mulţi alţi <<frământaţi>> – în străfundurile orbecăielilor mişunate de scrupule. Pentru a pescui în aceste pestilenţiale tulburări un motiv valabil pentru revenirea mea într-o Românie subiectivă, un motiv care să-i deruteze pe toţi cei care sunt gata să jure că întorcându-mă sunt nebun, trebuie să mă întorc, inevitabil, în timp. Trebuie să arunc momeala departe, în estompa trecutului, sperând că în clipoceala-i se va reflecta, în cercuri concentrice, motivul părăsirii României (în 1964, la 31 de ani, un produs finit al şcolii româneşti de arte plastice).

Nu lipsa celor mai elementare servicii publice şi produse alimentaro-industriale. Nicidecum veniturile minime. Nici măcar mizeria umilitoare în care fusesem aruncat împreună cu familia. Ci ideologia aberantă, nedreaptă şi dictatorială a regimului; cruzimea, ipocrizia şi tâmpenia celor ce o puneau în aplicare (la toate nivelurile). Şi mai ales mentalitatea de sclavi, resemnaţi, chiar docili, ce sălăşluia printre cei care trebuiau, pentru a supravieţui fizic şi intelectual, să se supună. O mentalitate care, pentru un artist, era ceva mai greu de îndurat, dacă nu de-a dreptul imposibil, echivalentă cu o moarte profesională, înceată şi implacabilă. Era, pur şi simplu, irespirabil. “

LGS: Din ce este compus artistul Devis Grebu? Faceţi-vă o „autopsie” în direct pentru noi. Indicaţi-ne acele elemente primare care vă compun!

D.G.: Rigoare şi imaginaţie. Sânge şi dureri. Simbolist în ilustraţii şi suprarealist în pictură. Încercând să mă fac mai bine înţeles, îmi permit să completez răspunsul printr-o imagine alăturată:

 

 

 

Ilustraţii 2

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_15_005.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_020.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_adam-et-eve.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_alt-burlac-la-ny-in-trecut.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_alta-carte-ilustrata-pentru-copii-expuse-la-soc-of-illustr.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_anatomia-resentimentului-3-plus.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_appat-cover-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_assez-dormi-tous-au-travail.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_buna-dimineatza-si-la-lucru.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_caragiu-moisescu-grebu-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_cop-1-prima-carte-din-6-pungutza.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_cop-a-4-a-la-fata-babei-huma.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_cop-a-4-a-la-prostia-creanga-huma.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_cop-a-4-a-la-pungutza-creanga.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_cop-la-prostia-creanga-huma.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_coperta-la-fata-babei-creanga.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_coperta-program-bertoldo-la-curte-cu-t-caragiu.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_copertzi-la-editura-natzionala-pentru-literatura-inainte-de-primul-exil.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_couple-galactique.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-2/thumbs/thumbs_couverture-de-livre-1a.jpg]

Cred că studiile pe care le-am făcut la Institutul <<Nicolae Grigorescu>> din Bucureşti, ca de altfel şi cele anterioare – de la <<Şcoala Medie Tehnică de Arte Plastice>> – care mi-au pregătit trecerea la studii superioare, m-au dotat – în bună măsură – cu cunoştinţe tehnice şi profesionale excepţionale, atât în profunzime, cât şi în întindere. Mă refer, însă, numai la orele de practică şi la studiile legate direct de arta picturii sau a plasticii – în general – şi în niciun caz la studiile <<teoretice>> ca: marxism-leninismul, istoria artelor (total fabricată de comunişti), materialismul dialectic, economia politică, estetica – şi altele de care nici nu îmi mai reamintesc -, toate derivând din politica de îndoctrinare forţată pentru a deveni docili cetăţeni <<sovietici>> (de clasa a doua).”

CRC: Ce cărţi v-ar fi plăcut să ilustraţi, cu excepţia celor ilustrate până acum? În multe dintre compoziţiile dumneavoastră se vede sinteza unei întregi naraţiuni, de multe ori având în spate sofisticate istorii nuanţate.

D.G.: Am ilustrat peste 40 de cărţi publicate, dar foamea rămâne nepotolită când mă gândesc la „Alice în Ţara Minunilor”, povestirile lui Creangă şi altele.

 

“Am avut dintotdeauna trufia de-a mă considera <<cetăţean al lumii>>”

 

Ilustraţii 3

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_buna-dimineatza.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_cand-traia-bunicu-meu1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_disso-8a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_dog-bar-on-fifth-avenue1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_gingis-chan-un-pasionat-dupa-cai.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_ilustratie-poveste-japoneza-veche.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_je-vous-souhaite-aussi-un-palais-ideal-pour-jouir-de-mes-voeux.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_je-vous-souhaite-une-nouvelle-annee-2013-harmonieusement-vecue.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_one-way-or-two-or-more-than-that.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_question-de-temps-si-simple.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_taxi-alooo-la-catzelu.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_tema022.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-3/thumbs/thumbs_yankees-winn.jpg]

Nu apreciez deloc grafica făcută pe calculator, căci o găsesc vulgară, fabricată şi mai ales lipsită de emoţia atât de necesară unei opere de artă. În schimb, tema <<computerului>> este – pe de o parte – o temă care mă obsedează cu adevărat, datorită dominaţiei covârşitoare şi strivitoare pe care o exercită acest aparat asupra umanităţii contemporane şi – pe de altă parte – o temă/ofertă (de nerefuzat) care mi-a fost propusă de diverşi clienţi din presa internaţională şi de edituri, pentru a o ilustra, tocmai pentru că – cred eu – nu mă pricep deloc la acest mecanism ce poate deveni malefic sau anost, fapt care m-a determinat să găsesc soluţii imaginare cât mai năstruşnice şi/sau umoristice.

Realizând de-a lungul carierei mele (mai ales în cei 15 ani la New York), mai multe sute (şi nu zeci) de ilustraţii pe această <<temă>>, pot considera că ea a fost (şi este în continuare) atât o obsesie, cât şi o fatalitate, ca să nu mai vorbesc de o plăcere, ţinând cont de beneficiile materiale ce au decurs din această activitate.”

LGS: Ce pictori aţi alege (vii sau morţi) să interpreteze într-o frescă uriaşă opera dumneavoastră?

D.G.: Ideatic – René Magritte; cromatic – Pierre Bonnard; compoziţional – Francis Bacon.

 

Ilustraţii 4

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_1941-44.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_a-la-recherche-de-moise.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_agi-mishol-3a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_agi-mishol-7a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_agi-mishol-8a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_apai-sa-va-colinde-moshu-cum-se-cuvine.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_bridges-for-bygraves1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_brumaru-2.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_buna-dimineatza-doamnelor1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_buna-dimineatza-pe-o-foaie-de-nufar.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_bygraves-brothers1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_coluche.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_crinul-brumaru-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_disso-3.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_disso-41a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_enigma-totala-suspense-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_frumoasa-de-la-lac.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_les-femmes-partent-en-vacances.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_levure-visatorul-din-inima-16.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-4/thumbs/thumbs_levure-visatorul-din-inima-17.jpg]

S-a instaurat în ultimul timp o goană frenetică şi frivolă, mai ales a tinerilor, spre amuzament, din orice şi cu orice preţ. Mijloacele tehnologice sofisticate de astăzi nu numai că le permit acest dezmăţ, dar chiar îi invită la orgia virtuală.”

CRC: Aţi simţit vreodată complexul de a aparţine unei culturi minore?

D.G.: Dimpotrivă, am avut dintotdeauna trufia de-a mă considera „cetăţean al lumii”. Una din expoziţiile mele de-a lungul anilor a fost intitulată de curatorul ei chiar aşa: „Devis Grebu – citoyen du monde”.

 

“NU SUNT un ilustrator, sunt un PICTOR, cu studii masiv/serioase/prelungi de pictură la bază”

 

Coperte

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_66-6.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_across-the-board-page.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_akio-morito-et-moi-et-moi.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_amer-expr-travel-and-leisure-page.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_american-express-trav-leisure-1a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_andrei-rugina-la-multi-ani.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_bianca-2a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_coperta-id-6a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_deci-cop.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_faz02-tractor.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_faz-2-uitat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_faz-2-uitat_1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_femme-10a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_frankfurter-allgemeine-zeitung-1a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_id-eliade1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_id-en-dial-couverture-2.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_id-patapievici1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_iht-edito-01.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_iht-liberty.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/coperte/thumbs/thumbs_iht-weekend.jpg]

 

Pentru mine, arta plastică, ca ţintă, nu a fost o alegere, ci un dar năvalnic, de nestăvilit. Indiferent de vremuri, eu o aveam în sânge.

LGS: Enumeraţi-ne cinci revelaţii şocante privind omul şi lumea, arta şi politica.

D.G.: Şocante, între timp devenite banale: – omul – 1. Şocul personal cimentat în memoria copilăriei (la vârsta de 6-7 ani) din zilele cumplit/sumbre ale rebeliunii legionare, când am fost la un pas – salvat ca prin miracol, alături de parinţii mei dragi, de un binevoitor tolerant şi ferm decis – de „lichidarea” violent-fizică… 2. Moartea mamei mele adorate – căreia îi datorez (aproape… să-i mai las şi bunului meu tată ceva…) totul, tot ce port mai bun şi pozitiv în mine, caracterul, păstrarea demnităţii – subit, în stradă, alături de copii mei (13-14 ani), dar departe de mine, la o vârstă neaşteptat de prematură (65 de ani)… deşi atât de îndepartată ca timp (1970) îmi provoacă şi astăzi, probabil până la moartea mea, lacrimi de durere şi regret la orice ocazie a amintirii EI…- lumea – 3. Şocul resimţit din plin cu ocazia repatrierii mele (după un exil de aproape 40 de ani trăit în ţările lumii occidentale, ţări ale normalităţii şi Statului de Drept), provocat de MÂRLĂNIA generalizată prin toate „palierele” societăţii de tranziţie, CORUPŢIA profundă, efectuată prin cercul vicios al „horei” luat-ului/dat-ului, ipocrizia/imoralitatea şi nu mai puţin falsitatea&mediocritatea (atât la propriu, cât şi la figurat) ale marii majorităţi a intelectualităţii băştinaşe… – arta – 4. Caracterizarea mea (sinceră sau rautacioasă) drept „caricaturist”, şocul meu (precum şi „revelaţia” interlocutorilor mei) manifestându-se prin încercarea „disperată” de a preciza şi accentua că – în ciuda şi în virtutea humorului meu vădit/temut şi perindat masiv prin diferitele publicaţii ale diferitelor domenii – eu NU SUNT un ilustrator, nici măcar un designer şi/sau Director Artistic, cu atât mai puţin scenograf sau profesor universitar, dar… sunt un PICTOR, cu studii masiv/serioase/prelungi de pictură la bază, exprimându-mă – de nevoie sau ocazional – ca răspuns la solicitări inopinate sau provocate (beneficiind de calităţile acumulate prin acele studii), în/prin toate domeniile şi ramurile tehnice  enumerate mai sus… – politica – 5. Căderea „imperiului RĂULUI”-bolşevic din anii 1989-1991, ca nişte tablete de Domino, urmată de revelaţia şi mai şocantă – resimţită pe propria-mi piele – de după repatrierea mea ( 2002 ) că – de fapt – în Romania, Rusia şi alte ţări limitrof&balkanice, acea cădere a fost „de paradă”-falsă, o farsă bine planificată şi interpretată de foştii nomenclaturişti-parşivi de vârf ai partidului-UNIC alături de securiştii-mârşavi, că nu s-a schimbat mai nimic (doar ambalajul), poate doar în mai rău, ipocrit, mafiot, fiţos/caviar, mârşav…

 

Ilustraţii ziare

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_femme-6a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_femme-11a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_femme-14a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_fexecutive-cover-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_health.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_intermagazine-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_israel-mag02.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_l-express-page-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_le-figaro-magazine-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_le-monde-afrique1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_le-monde-diplo-couverture-science-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_le-monde-maroc-1a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_le-point01.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_liberation02.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_newsweek-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_ny-times-sections-artleisure1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_op-ed-page-nyt-cu-arthur-miller.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_optima-page-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_outlook-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziare/thumbs/thumbs_pesach-in-uniforma.jpg]

Am fost obişnuit de mic cu traiul în libertate, dar… pe bază de principii morale.”

CRC: În calitate de „spectator angajat”, numiţi-ne – detaliat sau nu – trei păcate capitale ale societăţii româneşti şi ale intelectualului public din România.

D.G.: În calitate (sau ca urmare a handicapului de a fi) de „doar-spectator” (angajat, dar nu remunerat) voi numi – pe cât se poate de scurt şi distanţat/profilactic – trei păcate capital/provinciale ale societăţii contaminate, precum şi ale (pseudo) intelectualului mioritic în particular/public: 1. Dictatura bunului plac. 2. Inexistenţa bunului simţ. 3. Contaminarea cu virusul delăsării.

 

“Intelectualii publici tind mai curând să umple acest vid cu ei înşişi.”

 

Ilustraţii ziarul COTIDIANUL

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_666-si-iar-666-si-iar-666.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_acquarium-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_buna-prezent-luminos-de-la-rasarit.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_c-asha-vrem-noi-sa-n-ii-rupem.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_conshtiintza-rupta-n-doua-de-dintzi.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_cui-pe-cui-se-scoate-daca-vrea-muschii-lui.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_dam-pagina-inapoi.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_dezbateri-mioritice-tipice.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_epitaf-12aa-la-dintzi.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_eterna-si-de-dintzi-shtirba.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_implicare-nepotrivita-si-nepermisa-in-campanie.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_intre-balkani-si-occident.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_la-si-mai-multzi-ani-fara-broashte-raioase.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_levure-visatorul-din-inima-8.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_ma-cheama-romanica-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_manelizarea-manejului-parlamentar-mioritic-1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_meme-combat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_pai-pa-de-d-astea-alegeri-ne-pricopsiram-acum.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_partide-nene-partide1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/ilustratii-ziarul-cotidianul/thumbs/thumbs_rascruce-de-drumuri-1.jpg]

Până la urmă, întâmplările din perioada comunistă sunt şi motivul pentru care fac în prezent ilustraţie: de nevoie.”

LGS: Într-un eseu scris imediat după prăbuşirea Cortinei de Fier, scriitorul şi eseistul francez Olivier Mongin, celebrul director al „Esprit”, vorbeşte despre o „parte blestemată” a pasiunilor democratice, denumind-o teama de vid. Apropo de intelectuali, să fie oare misiunea supremă a intelectualului public, indiferent de sfera expresiei intelectuale în care activează, aceea de a ţine sub control această teamă de vid?

D.G.: Aş răspunde la întrebarea asta cumva ironic: intelectualii publici, indiferent de domeniul lor, în opinia mea, tind mai curând să umple acest vid cu ei înşişi.

CRC: Vorbind despre un fenomen care se manifestă în rândul intelectualităţii europene, filosoful german Peter Sloterdijk spune: “În Europa, când rosteşti cuvântul elită, opinia luminată e gata să scoată revolverul.” Revolta maselor? Criza spiritului? Sau poate nici Ortega y Gasset, nici Paul Valery n-au văzut bine! Cum vedeţi dumneavoastră?

D.G.: Păi, ca un veritabil şerif din elita Western Spaghetti, când opinia luminată scoate revolverul, eu aş scoate cătuşele.

 

Portrete şi autoportrete

[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-de-drag-on-cumsecade.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-idealizat-si-infumurat.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-la-malul-marii-discutand-cu-o-scoica.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-peinture-huile-sur-toile1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_couples-dans-l-eau.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_devis-grebu-est-revenu-pour-du-bon.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_familia-mea-prima-dintre-ele.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_levure-visatorul-din-inima-12.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_forceps1a.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_sarbatori-impartasite1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_tomber-du-nid-pour-du-bon1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-caricature.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-coperta-monografie1.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_autoportret-cu-fiica-mea-alice-in-cleshti.jpg]
[img src=http://sud-est-forum.ro/wp/wp-content/flagallery/portrete-si-autoportrete/thumbs/thumbs_cover-rodica-12a.jpg]Medion DIGITAL CAMERA
Medion DIGITAL CAMERA

Cred că tolerant ar fi calificativul care mă defineşte cel mai bine. Am fost educat în spiritul toleranţei spirituale şi al generozităţii de către dragii mei părinţi. Când privesc acum, cu înfrigurare, în jurul meu, observ că toleranţa este calitatea esenţială ce lipseşte, aproape cu desăvârşire, celor ce, grăbiţi peste măsură, se strivesc reciproc (fizic şi moral) pentru obţinerea mijloacelor performante şi exorbitant de scumpe, care le vor asigura aparenţa unui statut privilegiat. Mă sufoc în civilizaţia poluată, a vitezei, a puterii muşchilor şi a motoarelor, a rentabilităţii fără valoare reală, a titlurilor obţinute fără efort, a superficialităţii ridicole, a nesimţirii.”

LGS: Ce aveţi să-i reproşaţi României în ceea ce vă priveşte?

D.G.: În primul rând lipsa principiului meritocraţiei. În al doilea şi următoarele rânduri, faptul că nu-şi recunoaşte valorile, ba chiar le ridiculizează, marginalizează, frânează.

 

O scrisoare trimisă de către Directorul de Creaţie NY Times către Ambasadorul SUA la Paris, pentru a-i solicita o viză specială pe paşaportul francez acordată celebrităţilor şi personalităţilor din toate domeniile culturii ca să poată vizita fără oprelişti administrative New York-ul şi pentru a colabora cât mai fructuos cu reputata publicaţie new yorkeză.

 

 

O altă scrisoare trimisă de către Directorul de Creaţie NY Times către Ambasadorul SUA la Paris, repetată după alţi ani din aceleaşi motive.

 

 

“Mi-ar plăcea să-mi imaginez că picturile mele vor avea soarta frescelor de la Pompei”

 

La vârsta de 2 ani

Devis Grebu la vârsta de 2 ani

 

CRC: Un duş rece pentru popor?

D.G.: Mai curând un săpun.

LGS: Un duş rece pentru noi, ăştia care nu reuşim să recunoaştem în stradă ceea ce tocmai am analizat într-o aglutinare ideatică intelectuală?

D.G.: Mai curând decât un duş rece, ochelari cu dioptrii maximale, căci în ţara orbilor chiorii sunt vizionari.

 

Alături de vărul său

Devis Grebu (dreapta), la 18 ani, alături de vărul său, la Cluj

 

CRC: Ce credeţi că se va întâmpla cu pictura dumneavoastră? Cu “uleiurile” dumneavoastră inconfundabil “grebiene”, adevărate sisteme semiotice transpuse în universuri tulburător de simple, de parcă ar fi ne-create, materie a simbolologiei mişcărilor sufleteşti şi transfigurare a unor imaginate teatre în care actorii ar fi nevoiţi să joace fără cuvinte?

D.G.: Mi-ar plăcea să-mi imaginez că picturile mele vor avea soarta frescelor de la Pompei, care, odată descoperite şi admirate de marele public, au dispărut spre satisfacţia concurenţilor.

 

Posted by on November 30, 2013. Filed under Actualitate culturală,CULTURA,headlines,Interviuri,Non-toxic,PIATA IDEILOR,Piaţa ideilor,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry